A Gépek Lázadása

A Pokémon öl! A videójátékok tíz legbizarrabb legendája

Egészen hihetetlen, bizarr mítoszokat teremtett a gamer világ az évek során - néha nem is alaptalanul.

kerrigan.png

A gamerek sajátos kultúrát építettek fel maguk körül: meg van a saját nyelvjárásuk, szlengjük, minden játék rendelkezik saját etikettel - és némelyiknek megvannak a maga kis legendái is. Mindenki imádja a városi legendákat - és ez gamerekre is igaz. Álljon hát itt egy lista a videojátékok tíz leghátborzongatóbb legendájáról.

Killswitch

658347664097607.jpg


Killswitchet állítólag egy szovjet cég, a Karvina adta ki 1989-ben. A játék csak limitált példányszámban jelent meg (valahol 5000 és 10000 darab közötti nagyságrendben), és a szovjet játékosok körében egészen népszerű volt. A Killswitch a túlélő horror műfaj egyik úttörője volt. Két karakter közül lehetett választani: egy lány és egy láthatatlan démon. A game célja az volt, hogy kijussunk egy elhagyatott szénbánya labirintusszerű alagútjaiból, démonokat és szénszörnyeket szétcsapva. Mivel a láthatatlan démon irányítása elég körülményesnek bizonyult, ezért mindenki a lány karakterrel nyomult. Sajnos a démon segítségével _senki_ nem vittevégig a játékot, ráadásul ha végigvitted a játékot, akkor az törölte saját magát a gépről - minden mentéssel és egyébbel együtt. Nyoma sem maradt.

2005-ben feltűnt az Ebay-en egy bontatlan példány a játékból, amit nagyon hamar megvásárolt egy japán férfi, Yamato Ryuichi. Azt tervezte, hogy szépen levideózza, ahogy halad a játékkal. Az egyetlen videó amit feltöltött az volt, ahogy bámulja a gépe kijelzőjét - és közben zokog.

Squall halott

546063260201289.jpg

A Final Fantasy sorozat hetedik és nyolcadik darabja a fő oka annak, hogy a mai huszon- és harmincévesek nem tudnak az új Final Fantasy játékokkal úgy játszani, hogy ne lennének csalódottak - mert ezeknek valóban nincs párja. Mindkét játék messze megelőzte a korát, és zseniális, emlékezetes karaktereket vonultatott fel a képernyőn. Squall pont ilyen karakter volt: ő a Final Fantasy VIII főhőse, és ahogy a Beatles Paul McCartney-ja körül is az a városi legenda kering, hogy valójában halott, úgy Squallt is sokan temetik.

Az első lemez végén Squallt felnyársalja egy óriási jégcsap, miközben a játék egyik főszörnyével, Edea-val harcol. A második lemez elején Squall felébred, egyetlen karcolás sincs rajta a csatából, és soha, senki nem említi, hogy bármi történt volna. És az eddig realista játék itt rúgja el magát végleg a valóság talajáról, és válik egy hiperlátványos fantasy játékká, ahol a realizmust csuklóból vágják ki a kukába. A játék egy részében a karakterek csak úgy az űrben harcolnak, mintha mi se lenne természetesebb.

Sokan úgy gondolják, hogy Squall meghalt az első lemez végén a csatában, és a játék maradéka puszta álom, ami átfut Squall fején, miközben haldoklik. Ami szintén megmagyarázná a gyorsan pergő képeket a játék végén - egyszerűen lepereg az élete a szemei előtt. A képek között szerepel a fenti is, ahol Squall arc nélkül bámul ránk. 

A Levendula Város Szindróma

1996-ban a Pokemon Red és Green videojátékok okoztak földöntúli örömöt a Gameboy tulajdonosoknak a világ minden táján. Kivéve talán egyet.

A játékot elsőnek Japánban adták ki, és közvetlen ezután döbbenetesen megnőtt a rosszullétek és öngyilkosságok száma a 7 és 12 év körüli gyerekek között. A játékkal játszó gyerekeknek kutya baja se volt - amíg el nem jutottak a játékban Levendula Városba. Állítólag a játék zenéje okozott depressziót és rosszullétet a játékosok körében: az éles, magas csipogó hangok fejfájáshoz, hányingerhez, és súlyosabb esetben öngyilkossági kísérletekhez vezettek a játékkal játszó gyerekek körében. A fejlesztők le is cserélték a zenét, mielőtt Amerikában és Európában is megjelent volna a játék. A fenti klip az eredeti japán verzióból származik.

A Fallout 3 megjósolja a jövőt 

908666000068341.jpg

A Fallout 3 egy hatalmas, nyitott világgal operáló szerepjáték. Ezért nem is annyira meglepő, hogy még mindig vannak a játék világában felfedezetlen dolgok. Sokan állítják viszont, hogy találtak valamit a játékban, ami egyenesen megjósolja a jövőt.

A legenda szerint a posztapokaliptikus játék megjósolja a jövőt, méghozzá a valódi világ jövőjét: Morze kóddal és a játékban található rádióállomásokon belüli titkos üzenetekkel. A játékban valóban vannak állomások, amik csak Morze kódot sugároznak. Sokan állítják, hogy néha lehet hallani a DJ-t, ahogy ilyeneket motyog a mikrofonba: "Elhunyt a királynő. A világ egy emberként gyászol a britekkel." vagy éppen: "Nem hiszem el, hogy Britney oscar-díjat nyert!" - majd egy rakás Morze kód következik, amik állítólag a dátumokat jelölik. Az biztos, hogy a királynő nem halt meg 2014 március 14-én. A játékot gyártó Bethesda viszont már a titkos rádióállomások meglétét is tagadja. 

Az Earthbound végső főellensége egy abortusz

597492999851467.jpg

A fenti mondat nem valami epés megjegyzés a játékvégi főszörny minőségére - szó szerint kell érteni. A képen látható cuki kis karakterek gyakorlatilag egy abortusszal győzik le a főszörnyet, egy földönkívüli létformát, aki el akarja pusztítani a Földet.

A Giygas névre hallgató idegen legyőzéséhez a karakterek visszautaznak a múltba, ahol Gygas még "gyengébb". Ami elég ijesztő, hogy az időutazás utáni Giyga határozottan úgy néz ki, mint egy embrió.

A játék alkotója gyakorlatilag éppen csak nem ismerte el, hogy a főszörnyet legyőző csata egy abortusz. Azt beismerte, hogy az Earthbound végét egy film ihlette, amit véletlenül látott kiskorában és nagyon nagy trauma volt számára feldolgozni a látottakat. A film címe: The Military Policeman and the Dismembered Beauty.

Herobrine

989176846229385.jpg

A Minecraft zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Egy hatalmas, nyitott világban bányászhatunk, kutathatunk mindenféle alapanyagok után, hogy aztán azokból épületeket, fegyvereket, mindenféle bonyolultabbnál bonyolultabb és fifikásabb kreálmányokat hozhassunk létre - szinte csak a képzeletünk szab határt a lehetőségeinknek. Egyes játékosok szerint viszont valami ördögi folyik a játékban.

Esküsznek rá, hogy a pályán rejtélyes épületek jelennek meg játék közben. Sokan állítják, hogy találkoztak már a titokzatos meglepetések létrehozójával: aki a névtelen főhős karakterének fehéren izzó szemű verziója. Herobrine. Összeesküvés-elméletek tucatjai övezik a karaktert: egyesek szerint csak egy glitch, egy bug, míg megint mások arra esküsznek, hogy Herobrine valójában a játék kitalálójának halott testvére, pontosabban annak szelleme. A Mojang - a játék mögött álló fejlesztőcsapat - nem sokat tesz a legendák tisztázására: sok kiadott frissítésben szerepel például minden magyarázat nélkül a "Herobrine eltávolítása" sor, azonban valahogy mégis mindig visszatér.

A megszállt Majora’s Mask

Ez a legenda az internet igazi pöcegödréből, a 4Chanről származik. Az egyik felhasználó arról írt, hogy megvásárolt valahol egy használt, mindenféle címke nélküli N64 kazettát, aminek a hátára ennyi volt írva filccel: "Marjora's Mask". A Majora's Mask a Legend of Zelda sorozat egy népszerű darabja - azonban a történet mellé csatolt videó és képek tanúbizonysága szerint a fenti játéknak egy ördögi, kifordult verziójával találta magát szembe a játékos.

Mikor elindította a játékot, azt látta, hogy már volt egy mentés a lemezen, "Ben" néven. Emberünk figyelmen kívül hagyta a mentést, és simán indított egy új játékot. Ekkor azonban feltűnt neki, hogy az összes NPC úgy szólítja, Ben. Visszament, kitörölte a mentést, majd ismét új játékot kezdett. Ekkor elszabadult a pokol. A játék elkezdte visszafelé lejátszani a zenéket, a játékost pedig mindenhova követte a főhős szobra, ijesztő mosollyal az arcán. Végül a "Ben" nevű mentés visszatért a lemezre - és mellé egy másik, "megfulladt" névű is megjelent. Akárhányszor a két rejtélyes fájl megjelenése után indított új játékot a karaktere azonnal meghalt, és az alábbi felirat ugrott a képernyőre:

You’ve met with a terrible fate, haven’t you?”

Morrowind Mod jvk1166z.esp

319442236375727.jpg

Az Elder's Scrolls harmadik része, a Morrowind egyike a mai napig legsikeresebb RPG játékoknak, sok rajongó egyenesen a széria legjobban sikerült darabjának tartja. A hatalmas online rajongótábor természetesen mindenféle modot is kitermelt az alapjátékhoz, különleges páncélokkal, fegyverekkel, karakterekkel vagy éppen küldetésekkel kiegészítve az eredeti gámét. A játékot övező legendák egyike, hogy létezik egy mod a játékhoz, ami szó szerint az őrületbe kergeti a játékosokat.

A mod jópár éve bukkant fel a neten, és először vírusnak hitték, mert amikor a telepítés után elindították, a játék lefagyott a főképernyőn - és tönkretett minden létező mentést, és ezzel gyakorlatilag a játékot is kissé megölte. A kitartóbb játékosok hamar felfedezték, hogy ha DOSbox alól indítják el a játékot, akkor már nem fagy le a kiegészítő, és minden flottul megy. Nagyjából.

Amikor elindították a furcsa modot, a játék fő karakterei mind holtan hevertek a földön. Sőt, egy idő után azt is felfedezték, hogy ha sokáig maradtak egy helyben a játékossal, akkor az életereje szép lassan elkezdett csökkenni. Ha a mozdulatlanságtól elhaláloztunk, akkor megjelent egy új karakter, amit a moddal játszók Assasinnak neveztek el. Emberszerű kinézete volt, kivéve, hogy a kezei és a lábai nagyon hosszúak voltak, és pókszerűek. Az is feltűnt nekik, hogy az Assasin tulajdonképp mindig követi őket: ha nagyon odafigyeltek, pillanatokra megláthatták felvillani őt a sarkok mögött, vagy ahogy épp felrohan egy falon. A másik hátborzongató jelenség az volt, hogy este a játékban az életben maradt NPC karakterek kiözönlöttek a házaikból, és egy helyben álltak, meg sem mozdulva. Ha a játékos beszélgetést kezdeményezett velük, akkor annyit mondtak: "Figyeld az eget."

Megjelent a játékban egy új dungeon is, a "Festmények terme" néven - ami bunkó módon a felhasználó gépén, a dokumentumok egyik mappájából importált be képeket, és bekeretezett festményként prezentálta őket a falon. A folyosó végén egy bezárt ajtó várta a kalandorokat. Soha senki nem számolt be arról, hogy kitalálta, hogy kell kinyitni az ajtót. Ellenben egészen hihetetlen történetek keringenek arról, hogy mennyire megszállottan próbálkoztak egyesek. Voltak, akik napokon át folyamatosan játszották a játékot minimális alvással, és végül elkezdték azt hallucinálni, hogy a való életben is követi őket az Assasin: mikor kimentek a mosdóba, épp eltűnt a szellőzőben, vagy bemenekült a folyosó végén az egyik ajtón. Bármennyire is fikciónak hangzik az egész, a legijesztőbb az, hogy a modot bárki letöltheti - de csak a saját felelősségére. 

Berzerk

947679829704001.jpg

A Berzerk az arcade játéktörténelem egyik legjobban sikerült darabja, ahol a játékos robotokat kell visszaverjen. A játékban található az egyik legikonikusabb főszörny, "Evil Ottó", aki tulajdonképp csak egy smiley. A Berzerké a kétes dicsőség: ez volt az első videojáték, aminek a nevéhez egy ember halála fűződik - ráadásul az első eset után egy évvel ismét meghalt valaki.

A játék első áldozata Jeff Dailey volt, 1981-ben. 1982-ben pedig egy egészséges, életerős, 18 éves srác, Peter Burkowski esett "áldozatául" a gépnek. 15 perc alatt rekordot döntött, már épp a neve kezdőbetűit írta be a játékba, amikor sután hátrált pár lépést, majd holtan esett össze. Mindkét esetben szívinfarktust állapították meg a halál okának a hatóságok.

Polybius

53519540247558.jpg

A Polybius története a legrégebbi videojáték legenda, még a Simpson család egy részében is említést tesznek róla.

A Polybius egy videojátékgép volt, ami rejtélyes körülmények között jelent meg Portlandben, Oregonban az 1980-as évek elején. A gép teljesen fekete volt eltekintve a zöld joystickektől és a tetején levő logótól. A játék a Tempest egyes lövöldözős elemeit vegyítette a Pac-Man labirintusaival. Állítólag a játék mindenféle kellemetlen dolgokat okozott: amnéziát, hányingert, ájulást, rohamokat, fejfájást, rémálmokat, és sokan lettek öngyilkosok nem sokkal azután, hogy a Polybiusszal játszottak. Sokszor láttak fekete öltönyös embereket, ahogy a gépen matatnak valamit, ezért sokan úgy gondolják, hogy a Polybius nem is játék volt, hanem egy titkos kormánykísérlet.

Forrás: The Creepiest Urban Legends In The History of Gaming

• bejegyezte Deino 2014. május 22. napján
4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.22. 21:14:54

Az embernek 10 ujj van a kezén de csak 9 bolygó van a naprendszerben. Kell lennie egy tizetiknek is amit eltitkolnak.
Kb. ilyen összefüggések voltak a cikkben :)

Sadist 2014.05.22. 21:23:22

A Legend of Zeldás videónál azért néztem, hogy ez így wtf? Valaki szórakozhatott és átírta a játék kódját, vagy valami korai fejlesztői változat lehet, amit sikerült megszerezni és kazettára hackelni? De a Morrowindnél is nem hiszem el, hogy senki nem próbálta meg visszafejteni a modot, ha egyszer szabadon elérhető.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.22. 22:01:15

@flugi_: Na tessék, már a 9-iket is tagadják! :)
Speed / Tomi / Deino
süti beállítások módosítása