A Gépek Lázadása

A világ 15 legsikeresebb videojáték sorozata

Mitől lesz sikeres egy videojáték franchise? Patakokban ömlő vér és erőszak? Menő kocsik? Izgalmas karakterek?

topgames.jpg

Játszani mindenki szeret, a gaming pedig lassan akkora üzletág lesz, hogy még a mozit is lenyomja. A videojátékoknál viszont talán még nagyobb divat a folytatások sorozata, mint a filmeknél: ha van egy bevált világod, bevált recepted, minek változtass rajta, nem igaz? Nézzük kicsit meg, mik a legsikeresebb játéksorozatok.

Super Mario sorozat

New-Super-Mario-Bros.-NDS.jpg

Bizony, a lista elején a jó öreg Mario áll. A Super Mario sorozat 1985-ben indult világhódító útjára, bár Marióval már korábban is találkozhattunk, legelőször talán az 1981-es Donkey Kong beli felbukkanásakor - Mario olyan régi darab, hogy akárhogy számolom, jelen sorok írójára is ráver kemény hat évet, és már több mint 200 játékban tette tiszteletét. A Super Mario sorozat valahogy 260 millió eladott példányszámos magasságban hasít jelenleg, és ezzel a világ legsikeresebb játék sorozata. A kövér, bajszos olasz/amerikai vízvezetékszerelőt  a japán videojáték tervező, Mijamoto Sigeru keltette életre, először Jumpman néven futott a drága, aztán átváltott Marióra.

Pokémon sorozat

pokemon-008_1264669_1730.jpg

A Pokémont hazánkban nagyon sokan kizárólag az RTL-klub hétvégi matinéjának állandó szereplőjével, a Pokémon rajzfilm sorozattal azonosítják, Pikacsu meg Rakétacsapat, azonban 245 milliós eladott példányszámával nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legsikeresebb játék. Először 1996-ban adták ki Game Boyra, japánban. Leginkább gyűjtögetős RPG-nek mondanám. Általában egyszerre két verziót adnak ki ugyanabból a játékból, kis változtatásokkal (más karakterek, apróbb csavarok), amit később egy harmadik követ: első körben a Pokémon Red és Blue érkezett, amit kis késéssel követett a Yellow, második körben pedig a Pokémon Gold és Silver hódított, amit a Crystal koronázott meg. A Pokémon a mai napig igen nagy sláger, és bizony nem kell szégyenkezzen a számai miatt.

Grand Theft Auto

gta.jpg

A GTA sorozat azon kevesek közé tartozik, ahol hibátlanul oldották meg a 2D < 3D váltást: a GTA I és II ugyanolyan nyílt, szabadon bejárható világgal operált, mint az újabb GTA-k, azonban 2D-s, felülnézetes játék volt. Ehhez képest a GTA III egy hatalmas ugrás volt, ahol már rendes 3D világot kaptunk, és ez gyökeresen megváltoztatta a játékmenetet. A sorozat története mindig a szervezett bűnözés köré épül, azonban nem igazán ismétli a szereplőket, mindig más főszereplővel vágunk neki az alvilág bugyrainak. A GTA sorozat 185 millió eladott játékkal büszkélkedhet, és talán nyugodtan mondhatom, hogy az egyik egy új GTA játék bejelentése/megjelenése felér egy komolyabb karácsonnyal a gamereknek.

The Sims sorozat

The-Sims-3.jpg

A Sims sorozat sikere a játékvilág egyik legnagyobb rejtélye: ugyan, mégis miért akarna az ember egy emberszimulátorral játszani, ahol ugyanúgy ki kell vigye a szemetet, mint a valóságban, meg takarítani kell, aludni, enni? De úgy tűnik, az emberek szeretnek tét nélkül lakberendezni, meg Istent játszani a karaktereikkel, és a Sims bődületes siker lett a casual gamereknél. Will Wright játéka mindenesetre bődületesen termeli a zsét az Electronic Arts számára, jelenleg 175 millió eladott példány körül fut, és az alapjátékokhoz annyira sok kiegészítő játék készült - amit persze ugyanúgy vesznek, mint a cukrot - hogy ezt a sorozatot tartják a legsikeresebb játéknak a világon.

Need for Speed

nfs.jpg

A Need for Speed az illegális autóversenyzős játékok ősatyja - először 1994-ben találkozhattunk vele, és összesen 20 darab megjelenést könyvelhet el magának a tiszteletet parancsoló 150 milliós eladott példány mellé. Hiába, nagyot hibázni nehéz, mindenki szeret faszábbnál faszább kocsikkal remek zenékre száguldani. Személy véleményem szerint a sorozat legjobb darabjai az Underground 2 és a Carbon voltak, az újabbakkal már csak rövid kísérletet tettem. A Need for Speed a mozivászon meghódítását is megkísérli 2014-ben.

Sonic

sonic-the-hedgehog-4-screenshots-oxcgn-32.jpg

Sonic, minden idők leggyorsabb, legkékebb, és leggyűrűfüggőbb sünje szintén nagy öreg a szakmában: 140 millió  eladott játékot tudhat maga mögött az 1991-es megjelenése óta. Sonic nagyon szeret gyorsan rohangálni, és az egyik legélvezetesebb platformer game, amihez csak szerencsém volt. A kék sün egyébként a Sega ellencsapása volt, válasz a Nintendo Mariojára, viszont érdekes módon volt három játék, amiben közösen szerepeltek - a Sonic  and Mario at the Olympic Games sorozat.

tetris-14234-1920x1080.jpg

A Tetris valószínűleg minden idők legtöbbet "lenyúlt" játéka. Alexey Pajitnov hozta létre a világ legismertebb logikai játékát még 1984-ben. Azóta már boldog boldogtalan lemásolta a zuhanó elemek koncepcióját vagy ezerszer, szóval a hivatalosnak mondott 140 milliós példányszám enyhe alábecslése a dolgoknak - a különböző, nem hivatalos játékokkal ennél sokkal, sokkal magasabb számról beszélhetünk valószínűleg.

Call of Duty

meg_az_e3_elott_bejelentik_a_call_of_duty_modern_warfare_4et_1.jpg

A Call of Duty sorozat a háború poklába hajítja be a játékost, és 2003 óta kemény 120 millió példányt tudhat magáénak a világ egyik legnépszerűbb "lövöldözős", FPS, az az first person shooter játéka. A sorozat PC-n kezdte meg pályafutását, és a Quake III motor kalauzolta a golyózáporra éhes játékosokat a II. világháború digitális poklában - a sorozat azóta már begyűrűzött konzolokra, kézikonzolokra, és a világháborúról se tudtak több bőrt lehúzni, így a sorozat azóta megjárt már egy csomó időpontot és helyszínt, legutóbb 2017-ben játszódtak a fiktív események.

Final Fantasy

cg_cloud.jpg

A Final Fantasy az egyik legismertebb és elismertebb japán RPG sorozat. Először 1987 decemberében találkozhattunk vele, azóta 14 fő játék jelent meg, és pár kiegészítő/remake/spin-off. 102 milliós példányszámmal büszkélkedhet, és kettő darab filmmel. A sorozat rajongói ölre menő csatákat tudnak vívni arról, melyik FF játék a legjobb - jelen sorok írója az FF VII mellett teszi le a voksát, igaz a többit nem is toltam végig.

Mario Kart

2483713-scene_1024x768.jpg

A jó öreg Mario kétszer is betolta magát a listára: a gokartozó bohóckodás ugyanis nagyon, nagyon szórakoztató. Ezt keményen alátámasztja az is, hogy ebből a sorozatból is sikerült eladni 100 millió példányt. A Mario Kart 1992-ben debütált, és és eddig nyolc kiadást élt meg (plusz három kézikonzolos). A Mario univerzumból ismert karakterek versenyeznek egymással, mindenféle powerupokkal gyepálva egymást. A Mario Kart és a banánhéj hivatalosan is képes barátságokat tönkretenni.

FIFA

electronic_arts_a_fifa_13_nintendo_wii_un_lesz_a_legrealisztikusabb_1.jpg

A FIFA sorozattal szintén az Electronic Arts büszkélkedhet, és 1993 óra nyomják ki a sorozat részeit, évente. Bár a játékmenet alig-alig változik (érthető módon), a sorozat mégis hatalmas népszerűségnek örvend, és a FIFA is a százmillió lélektani határ feletti példányszámot húzhat be a kis noteszába. Kismillió csapat, szinte minden fontos és kevésbé fontos játékos névvel, arccal - haverokkal FIFA rangadót játszani pedig elég fasza dolog, ezt bárki megmondhatja. Ennél már tényleg csak a rendes foci a jobb.

Madden NFL

ezen_a_heten_varhato_a_madden_nfl_13_demoja_1.jpg

A Madden NFL 1988(!) óta tartó sorozat, azonban éppen csak, de lemarad a 100 milliós határról: jelenleg 99 milliót tud magáénak - gondolom senkiben nincs kétség afelől, hogy nemsokára meg lesz neki a százas. A recept ugyanaz, mint a FIFA sorozat esetében, csak itt az amerikai focira épül a játék.

Pro Evolution Soccer

extra012.jpg

A Konami 2001-ben indított játéka válaszcsapás volt a FIFA játékokra - csak épp egy évtizedet késett - ennek ellenére elég nagy népszerűségre tettek szert, nem kevesebb, mint 80 millió eladott példányról beszélünk, ami azért nem rossz teljesítmény. Főleg ha azt nézzük, hogy egy nagyon kemény ellenféllel szemben kellett foggal-körömmel kiharcolnia a vásárlók kegyeit.

Assassin's Creed

Assassins-Creed-3-3.jpg

A Ubisoft sikersorozata talán a legfiatalabb a listán, ugyanis 2007-ben találkozhattunk vele először. Azóta 73 millió példányban kelt el PC-n és a különböző konzolokon. A játékot amúgy egy 1938-as szlovén regény ihlette, az Alamut - a könyv azonban csak 2004-ben jelent meg angol nyelven. Az Assasin's Creed egy sandbox világban játszódó, akció/ügyességi játék, ahol a sztori szerint valaki más DNS-ben tárolt emlékeit pörgetjük végig - furcsán hangzik, tudom, de a sorozat minden tagja remek szórakozást nyújt.

Gran Turismo

PS3_GT5_2 (1).jpg

A Gran Turismo 1997-ben kezdett tarolni, és annak ellenére tudott hozni egy 70 milliós példányszámot, hogy kizárólag Playstationre adják ki. Már az első rész is hatalmas fejlesztés volt, ugyanis 5(!) év alatt készült el. A Gran Turismo mindig is híres volt arról, hogy a lehető legtöbb autót modellezték (és licencelték) le a játékaikban, méghozzá olyan valósághű grafikával és fizikával, amennyire a konzolok képességei csak engedték. Van ugyan "arcade" üzemmód is, de a gémerek többsége a szimulációs, valósághűbb verzió mellett teszi le a voksát.

Akik valamiért kimaradtak, lemaradtak

  • A Wii játékok, pl. a Wii Sports ugyan 190 millió feletti példányszámmal hasít, viszont mivel sok esetben egyszerűen a konzol mellé járnak ingyen, nem igazán mérvadó ez az eladási mutató.
  • A Tom Clancy játékok: van egy rakás játék, amit Tom Clancy nevével adtak el - viszont ezeknek sokszor semmi más közük nincs egymáshoz az író nevén kívül: például a Rainbow Six sorozat, vagy a Splinter Cell. Ha Tom Clancy-t vennénk a gyűjtés alapjául, akkor 80 millióval rajta lenne a listán.
  • Sajnos nem fért bele a 15-be a Legend of Zelda sorozat a maga 68 milliójával, és is lecsúszott Battlefield sorozat is a maga 60 milliójával.
• bejegyezte Deino 2014. június 05. napján
16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepinke 2014.06.06. 10:55:37

"A GTA sorozat azon kevesek közé tartozik, akik hibátlanul oldották meg a 2D < 3D váltást"
Szerintem az "akik" itt "ahol" akart lenni.

Mérnork 2014.06.06. 10:58:36

Heroes of Might and Magic?

2014.06.06. 11:07:36

Érdekes lista, úgy tűnik én más világban élek.

Deino · http://play.blog.hu 2014.06.06. 11:07:40

@Mérnork: eladási számok alapján van a lista, nem szubjektíven. A Half-Life 16 millió, a HOMAM-ot meg se találtam :(

sage5 2014.06.06. 12:33:50

@Mérnork: Szerintem egyertelmu a cikkbol hogy eladasi szamok alapjan van a lista ( korrekt munka), nem tudom minek kell idebofogni a kedvenceidet amik nem fertek fel. Max erdekessegkeppen h mennyivel maradtak le.

faith_healer 2014.06.06. 12:54:20

Deus Ex? A második rész kivételével ráadásul jó is.

asmodean 2014.06.06. 13:47:15

"A Need for Speed az illegális autóversenyzős játékok ősatyja"
Nem kötözködésként, de az nem inkább a Test Drive?

hgfjfutfuj 2014.06.06. 14:18:05

kis javítás: Rainbow Six

B-Bird 2014.06.15. 08:54:57

@Mazlee: Street Rod szerintem későbbi, olyan '91 körüli, míg a TD1 olyan '87. S bár nem kifejezetten illegális versenyzős volt, de mégis az volt a cél, hogy minél előbb célba érj, ergó rendőrautó sűrűn villogott a visszapillantódban.

Mazlee 2014.06.15. 21:48:39

@B-Bird: lehetséges. nekem régebbinek tűnt :)

danesdzsu2 2014.08.13. 19:01:08

Lázadj Speed, az RTL még a neved sem tudta helyesen kiírni:)

danesdzsu2 2014.08.25. 16:53:10

Deino: töröld a Netpincér cookie-ját:)
Speed / Tomi / Deino
süti beállítások módosítása