A Gépek Lázadása

A jövő 5 meghatározó mobilos trendje

Az okostelefon korszak forradalmát éli. Egyértelmű, hogy ebben van a nagy pénz, minden gyártó ide koncentrál. De mik a legfontosabb újdonságok?

ara1.png

Mindenki szeret okoskodni, és persze mindenki szeretné pontosan megmondani, hogy mi az, ami irányítani fogja a mobilpiacot a következő két, három, öt évben. De a feladat nem könnyű: a terep ugyanis robbanásszerű terjedésben van, talán egy területen se olyan látványos és erőltetett a tempó, mint az okostelefonokén. Összeszedtünk öt dolgot, amik biztosan nagy szerepet fognak játszani az okostelefonok és perifériáik fejlődésében.

179767-phonebloksmain.png

A Google "legó" telefonja, a Project Ara

Az ölet eredetileg a Motorola berkeiből származik. Mi a lényege, dióhéjban: próbáljunk meg létrehozni egy olyan technológiai platformot, ahol az okostelefonok hardverelemei cserélhetőek, épp úgy, mint ahogy azt a PC-knél megszokhattuk.

Az Ara lényege, hogy a telefonnak van egy külső váza, amibe a felhasználó pakolgathat ízlése és pénztárcája szerint modulokat: kamerát, akkumulátort, RAM-ot, belső tárhelyet. És persze ezek nyilván különböző erősséggel, különböző árakon jönnek majd.

Miért forradalmi?

Azért, mert az egész iparágat forradalmasítja. Egyrészről: nem kell lecserélni az egész telefont, ha lassul a rendszer: elég alávágni egy generációval újabb RAM-ot, meg procit, ha úgy van. Nem tetszik, hogy gyenge a kamera? Nem gáz, berendeled online, és lecseréled. Sőt, akár két különböző kamera is lehet nálunk. Ha az erősebb kell, mert fényképezni akarunk, bepattintjuk azt, és bumm. Nem használsz kamerát egyáltalán? Akkor rendeld meg a kicsit, és tegyél a telefonba egy bődületesen nagy akksit, hogy elég legyen három naponta tölteni. Nem kell neked NFC? Nem rendeled meg, ennyi.

ara_01.png

Min bukhat nagyot

Nem nehéz kitalálni: azon, ha bugzik az alapelemek kezelése. Nagyon, nagyon rá kell feküdjenek, hogy a csere TÉNYLEG zökkenőmentes legyen: nem nyekeghet, nem nyikoroghat, főleg nem eshet ki, és az oprendszer feltétlen simán kell kezelje a cserét. Nincs annál kínosabb, ha berakod az új, drága procit, aztán kiderül, hogy minden második appod ki fog fagyni, mert a telefon nem bírja kezelni. 

Beautiful-Model-Wearing-Beautiful-Google-Glass.jpg

A Google csodaszemüvege, a Google Glass

A Glass rengeteg sci-fi és Dragon Ball rajongónak megdobbantotta a szívét egy éve, mikor bejelentették. Még mindig kevés gyakorlati hasznát látni a technológiának, de ugyanezt mondtuk anno a táblagépekre is: minek nekünk valami a laptop és a mobil közé? Vagy az egyiket használom, vagy a másikat, nem? Hülyeség. Emlékszünk még? Jó nagy tévedés volt az is.

A Glass lényege, hogy az információt rávetíti az ember szemére. És persze a Google hangfelismerő rendszere itt is nagyon okos dolgokra képes: szóban is képesek vagyunk utastani arra, hogy csináljon fotót, vagy épp rögzítsen videót. És ez utóbbi nagyon nagy dobás: ugyanis a kamera itt tényleg azt fogja felvenni, amit mi látunk. Elsőre apró dolognak tűnik, de a kéz nélküli kamerázás amúgyis zseniális dolog, ha jobban belegondol az ember. A Glass egy lépéssel közelebb hozza a mobilokat, az akciót az ember agyához, és a vele a telefonok számos, számtalan funkcióját. Ami pedig ha befut, hatalmas nagy dobás.

google-glass-prescription-frames-theverge-11_1020_large_verge_super_wide (1).jpg

Min bukhat be?

Az árán, esetleg a kinézetén. Egyrészről most olyan 1000, 1500 dolláros árakkal dobálóztak legutóbb - ami forintosítva azért csak 220-330 ezer forint. Ez még Amerikában sem kis pénz valamiért, amiről nem tudni, hogy igazán szükséged van-e rá. Ez erősen gátat szabhat a terjedésnek. A másik meg, hogy az egész úgy néz ki, mint régen a bluetooth headsetek. Enyhén sci-fi, de picit gáz. Bár legalább már az megoldotta a Google, hogy "rendes" szemüvegekkel is menjen a dolog.

Samsung-flexible-display (1).jpg

A hajlékony kijelzők

Ezt szinte magyarázni sem kell, hogy miért zseniális legfőképp: ha egy kijelző rugalmas és hajlékony, akkor feltételezhetően jóval kisebb eséllyel törik ripityára taknyolásnál, mint a jelenlegi darabok. Márpedig nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az ember megvesz egy 120 ezer forintos telefont, fél év múlva, egy év múlva egyszer véletlen leejti, és mehet 60 ezer forintért kijelzőt cseréltetni. Jobb esetben csak azt.

Viszont nem ez a hajlékony kijelzők egyetlen dobása: a Samsung körül például régóta rebesgetik, hogy ki akarnak hozni egy telefont, aminek a kijelző "lefolyik" az oldalára, és ott is használható lenne, pl. ikonok formájában. Legutóbb az új Note kapcsán jött elő a pletyka, már vázlatokkal is. Az LG Flex pedig egyenesen kijött egy olyan telefonnal, ami görbe. Vagy íves. Vagy hogy is kéne ezt mondani. És annyira nem is kell félteni, mert még ha ráülünk, se reped éppen ketté. Kiegyenesedik. Aztán visszahajlik. Őrület. Ja, és a telefon hátulja öngyógyító, vagyis egy bizonyo mértékig eltűnnek róla a karcok. Már-már félelmetes.

samsung-flexible-display.jpg

Min bukhat nagyot?

Maga a hajlékony kijelző még oké, de azért egy csavarható, hajlékony telefont biztos nem fogunk átverni egyik pillanatról a másikra a népen. A Samsung oldalra lelogó megoldása például erősen kérdéses, hogy mennyire lesz hasznos feautre, és mennyire csak egy kevésbé olcsó parasztvakítás. Nagyot egyébként nehéz bukni vele, de éppen ezért nincs meg benne az az igazi "wow" faktor, mint mondjuk az Ara vagy a Glass esetében - ergó bár zseniális, forradalmi újítás, kevesebb eséllyel robbanhat akkorát, mint a fenti két projekt.

android_wear.jpg

A hordható kütyük

Számos-számtalan próbálkozást láthattunk már erre, azonban igazán most kezdenek beérni a hordható technológiák. A Motorola 360 remek példa erre, de a Pebble nevű okosóra gyártó is kezd egész szép teret hódítani. A Samsung és az LG is rámegy a piacra, de sokan várják azt is, hogy az Apple végre berúgja az ajtót a területre. És a hordható cuccok alatt nem csak az órát kell érteni: divatosak a karperecek is, amik mérik a pulzust, számolják a lépést, satöbbi. Zseniális koncepció volt az NFC-vel megáldott gyűrű, aminek hála például be lehetett állítani a telefont, hogy a mi kezünkben ne kérjen semmilyen kódot a kijelző feloldásához, viszont ha nincs ott a gyűrű, akkor igen. Apró, de nagyon tökös dolog. De az alvásunkat figyelő, és rezgéssel pont jókor ébresztő dolgok is szépen terjednek. Nagyon úgy néz ki, hogy a jövő megbízhatóan a hordható cuccoké.

LIFEBAND_TOUCH_3-600x287.jpg

Min bukhat nagyot?

Igazából annyira szerteágazó a terület, hogy semmin. Hordható kütyük biztosan lesznek, a kérdés az, hogy sikerül-e elég széles réteget megszólítaniuk, hogy annyira elterjedtek legyenek, mint most az okostelefon, vagy megmaradnak egy szűkebb kör szórakozásának.

 5956270_16322_5acfbe4e1c0a0099d2bf5fb6e739e93d_wm.png

A kis gyártók, akik a földből nőttek ki

Android téren a Samsung jelenti az über dominanciát, mellette pedig ott dübörög az Apple az iPhone-nal, de a többi gyártó sem adja fel. A Microsoft gőzerővel fogja nyomni a WP platformot, és talán, de csak talán beindulni látszik a dolog. Azonban a kisebb gyártók is némi térnyerést könyvelhetnek el: a custom android ROM-ból gyártóvá kinőtt MIUI telefonok például bődületesen népszerűek, és szó szerint percek alatt fogynak el, amikor előrendelhetőek, pedig egyelőre csak Ázsiában őshonosak. Jelen sorok szerzője is simán fontolgatta anno egy MI-One beszerzését, ugyanis kb. feleannyiba került, mint az akkori Samsung zászlóshajó, de hardverre és szoftverre ugyanazt tudta.

Szintén jó példa erre a Oneplus One névre hallgató telefon, ami az első, gyárilag CyanogenModdal érkező android telefon, és a külföldi sajtó, - meg a hazai is - teljesen odáig van érte. Ugyanis minőségi terméket szállítanak, ami simán versenyre kel a vezető márkákkal, megfizethető(bb) áron. Ugyanez igaz az Oppo Find7 telefonra, ami valami döbbenetesen király darab lett. Várható tehát, hogy a nagy nevek mellett - ha máshol nem is, de android, és esetleg a Firefox OS területén - a kisebb halak is be tudnak futni, sőt, esetleg nagyobb halakká válhatnak a piacon. Ami kifejezetten jó dolog.

小米手机2A.jpg

Min bukhatnak nagyot?

Ott, hogy esetleg hiába a beleölt pénz, idő, és munka, mégsem tudnak kellően elterjedni, túlköltekezik magukat, vagy egyszerűen agyonnyomja, felvásárolja őket a Samsung, Apple, Microsoft. A dolgok jelen állása nem erre utal, és én bízom benne, hogy a jövőben lesznek ilyen gyártók által lehozott telefonok, mert mind a Find5, mind a Find7 zseniális gépek voltak - és nem csak a maguk kategóriájában, hanem mondjuk az aktuális iPhone vagy Samsung csúcsmodellel szembeállítva is. Hajrá, de tényleg, remélem, hogy ez a trend nem változik.

Függöny le, balra el

Ennyi volt a kistérségi trendelemző posztunk mára, remélem mindenki élvezte, és persze nyugodtan kommenteljetek nekünk okosat ha egyetértetek velünk, és pláne akkor, ha nem. Garanciát nem vállalunk semmire, de nagyon kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a fentiek fényében a jövő.

• bejegyezte Deino 2014. április 24. napján
7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi1973Wien 2014.04.25. 17:52:36

az *okosszemuveg* sztem teret fog nyerni, hisz a mai napig is siman kifizetik az emberek a magasabb osszegeket 1-1 jofele kutyuert, s ha beindul a gyartas (tomegtermeles), begyogyulnak a gyerekbetegsegek, siman ott lesznek a 650-700€ koruli aron, amiert mar siman vallalhato, foleg, ha ramozdulnak a telefontarsasagok, es a havi "ALL INKL." csomag (kb 20-30€) eleinte 300€ koruli aron, majd a piac kezdodo telitodese utan akar 50-150€-ert a fogyasztohoz vagjak. ha a gugli kombinalni fogja a szemuveget egy okosoraval, akkor pedig egy nagyon utos jatekszer kerul a piacra.

2014.04.25. 19:00:41

Azért a téma mélyebb ismere illdomos lenne egy ilyen cikkhez - még akkor is, ha bevallottan csak a felszint kapargatja.
Például a project ara nem forradalmi abból a szempontból, hogy már évekkel ezelött előállt más cég ezzel az ötlettel, és volt is próbálkozás a megvalósitásra.
Hogy a piac nem volt akkor még kész, vagy az egész terv fókusza volt rossz helyen, vagy a gyártó mérete, vagy a technikai buktatók okozták-e, hogy akkor nem lett sikeres a dolog (sőt, hogy nem lett minden gyártónál elterjedt) az annyiban lényeges, hogy ugyanezzel a google-nak is meg kell küzdenie.
A másik félreértés ugyanennél a projektnél, hogy az lenne a vizválaszó, hogy a "bugzik-e" (a helyzet leirása eléggé "érdekes" lett, hogy bántóbbat ne irjak). Persze fontos, és nem is egyszerű, és ha nincs jól megcsinálva, akkor egyenes út a bukáshoz - mint ahogy az nem egy terméknél megtörtént. De ami igazán showstopper lehet az az energiaellátás, ami elsőre egyszerűnek hangzik, de egy sokszereplés, széttördelt piacon mindig hajmeresztő dolgok születnek, lásd laptop akkutöltők esete, vagy ellenpéldaként az apple korábbi nyilvánvaló előnye azzal, hogy teljesen zárt és ezért homogen a platform. Második ránézésre pedig még bonyolultabb a megoldás, hiszen egyetlen áramköri lapra tervezve a funkciókat sokkal jobb optimalizálás érhető el, mint dedikált komponensek alkalmazásával.
A tőbbi eszköznél is lemaradt pár fontos dolog, pl. a google glass esetén hogyan fogják nem csak a vásárlók, de a vásárlók környezete a privátszférába betolakodást fogadni.

KaPé 2014.04.25. 19:36:25

Ebből kb. az utolsó, aminek értelme van, a többi mind bukás lesz.

powerage 2014.04.25. 20:15:27

"Összeszedtünk öt dolgot, amik biztosan nagy szerepet fognak játszani az okostelefonok és perifériáik fejlődésében."

Valami szerkesztési gond lehet a cikkel, mert ez után a mondat után csak öt éppen divatos bullshit jött, amúgy beszopjuk-a-promó-anyagokat stílusban. Eredetileg miről akartatok írni?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.04.25. 22:37:27

Ez az Ara jókora marhaságnak tűnik, igazi parasztvakítás, csupa gyenge ponttal. A PC-k terén harminc éve nem képesek megoldani a kifogástalan kompatibilitást, itt most majd megoldják? Persze, ha majd mindenki a Google fő beszállítójától veszi az alkatrészeket, akkor TALÁN. (De a legközelebbi verzió már istenbizony.) És az összes többi gyártó által piacra dobott, a márkanév-sarctól megszabadított alkatrész tényleg kompatibilis lesz? Vagy előfordulhat olyan ebben a csúf világban, hogy egy nagy nevű gyártó egy-egy ponton olyan publikálatlan bekötést, utasítást, feszültségszintet, jelsebességet használ, hogy a nem általa kiadott, a publikált szabvánnyal nagyjából kompatibilis többi alkatrész ismeretlen okból nem fog tökéletesen működni, és a tanulság az lesz, hogy olcsó húsnak?

És amikor a júzer leejti a telefont, ami eddig behorpadt, az most szét fog potyogni?

Ez az összeállítás úgy néz ki, mint egy logikai rejtvény: rakd be az ábrán látható téglalapokat a nagy téglalapba. Érdekelne, hogy egy akkumulátor helyére tehetek-e be majd mást, mint akkumulátort és így tovább. Nem a performanszon használd demókonfigurációba, hanem egy olyanba, amit a vevő magának válogathat össze, ugye. És ha csereberélgetem a paneleket, akkor vajon mennyi idő múlva lesz valamelyik kontakthibás.

A PC-ken már húsz éve szopunk, amikor veszünk egy főalkatrészt, és egy év múlva kiderül, hogy ha cserélni akarunk mellette valamit, akkor a szüntelenül a mi érdekünket szolgáló korszerűsödés miatt az a szabvány már halálosan elavult és nem gyártja senki, ezért kénytelen vagyok a fél gépet lecserélni egy kis bővítési szándék nyomán. Történhet ilyesmi ezzel a mozaikos szarral is?

Csak engem emlékeztet ez a kinézet a világ jelenlegi legkorszerűbb kezelőfelületének csempéire? Amelyek a demóképeken valahogy mindig pontosan kitöltik az adott téglalapot.

A Google Glass egyetlen veszélye az, hogy a sok állat már nem szimplán telefonálni fog vezetés közben, hanem befelé néző tekintettel a híreket böngészi, miközben a szélvédőre gyűjti az összes nénikét a zebrákról.

A hajlékony kijelzőre nincs semmi szükség. Most. Majd kiderül, hogy mire lesz jó. A technikatörténet fele azokról a dolgokról szól, amelyeknek először nem volt haszna, esetleg el is felejtették, aztán egyszer csak kellett hirtelen. Most nyilván megpróbálják a fejlesztési költségeket kitermelni az erőltetett ötletekkel, de később nagyon jól jöhet még valamire. Amit most még el sem tudunk képzelni.

Ezek a karórák... Miféle nagyeszű álma volt az, hogy a hőmérsékletet lássam jó nagy számokkal, az időt meg alig, felette pedig még a kép nézegetésével se lehessek teljesen biztos abban, hogy az egy nyolcas és nem egy isten tudja mit jelző kis "g". Nemrég volt egy cikk egy magyar faszi elképzeléséről, hogy hogy kellene egy használható órakombónak kinéznie; na az tetszett, annak volt értelme.

Kis gyártók: lásd 1. pont. :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.04.25. 22:40:22

"nem kell lecserélni az egész telefont, ha lassul a rendszer: elég alávágni egy generációval újabb RAM-ot, meg procit,"

Miért lassul a rendszer? Öregszik, megkopnak az ízületei? Ezzel ma már népszerűsíteni is lehet valamit?

Ábrándos jövőkép...

eßemfaßom meg áll 2014.04.26. 11:01:15

@powerage: +1

@Androsz: Különösen vitzes, hogy ugyebár minden droidos telefonnál megy a duma ha valami akad rajta, hogy " a gyártó nem optimalizálta megfelelően a készülékre a romot" na most akkor majd ha Veer Stefan kicseréli a procit meg kamerát akkor nekiáll az uj hardverhez optimalizálni?
Speed / Tomi / Deino
süti beállítások módosítása