A Gépek Lázadása

A nagy okostelefon háború

Az Apple és a Samsung csatájánál kevés gyilkosabb küzdelem van a tech világban. De pontosan mikor is kezdődött ez? És mikor lesz vége?

cover_smw.jpg

Az Apple és a Samsung három éve kezdett bele abba a véres háborúba, amihez hasonlót előtte még talán senki nem élt át a tech világban: a harc ügyvédek tengerének ad folyamatos munkát, a két cég összesen eddig több mint 220 milliárd forintot áldozott be a pereskedésre, a küzdelem országhatárokat nem ismerve csap át teljes kontinenseken. Minden az első szupertitkos iPhone projekttel kezdődött, és az azóta elhunyt Steve Jobs féktelen dühével párosult, amikor a Samsung - az Apple egyik beszállítója - előállt egy, az iPhone-hoz kísértetiesen hasonlító okostelefonnal. Kurt Eichenwald szent céljául tűzte ki, hogy alámerül a koreai gyártó szabadalomsértő múltjában és az ipari kémkedés kegyetlen világában, valamint elmagyarázza, hogy az Apple még ha meg is nyeri a csatát, miért veszítheti el a háborút.

01_1.jpg

2010. augusztus 4-én Szöulban az Apple vezetők egy kis csoportja elszántan lépett be egy 44 emeletes üvegtorony bejárati ajtaján, habozás nélkül készen arra, hogy elsüssék az első lövést a tech világ elkövetkezendő legnagyobb, legvéresebb háborújában. Az összecsapás már tavasz óta érlelődött, amikor a Samsung piacra dobta a Galaxy S nevű készülékét. Az Apple sikeresen beszerzett egy példányt a tengeren túlról, és átadta a cupertinoi főhadiszállás iPhone csapatának tanulmányozásra az "ellenség" gépét.

Az Apple dizájnerei nem hittek a szemüknek

Szerintük a Galaxy S maga volt a lopás definíciója. A telefon egész megjelenése, a képernyő, az ikonok... - még a doboz is egészen hasonló volt az iPhone dobozához. Levédett funkciók egész sora, mint például az Apple ikonikus "visszapattanó scrollozása" - ahol a képernyő lágyan visszapattant, mikor a felhasználó tovább próbált görgetni egy lista utolsó elemén - volt jelen változtatás nélkül a telefonban. Ugyanez a pinch-to-zoommal, ami az Apple két ujjas nagyító/kicsinyítő megoldása volt. És így tovább.

03_1.jpg

Steve Jobs, az Apple alapítója és vezére magán kívül volt. Az embereivel évekig dolgozott azon, hogy megalkossák a telefont, ami megváltoztatta az egész piacot, és most egy versenytársuk - az Apple egyik saját tulajdon beszállítója! - egyszerűen lemásolta az egész dizájnt, egy marék funkcióval együtt. Jobs és Tim Cook, Steve jobbkeze, felvették a kapcsolatot a Samsung elnökével, Jay Y. Lee-vel júliusban, hogy jelezzék nekik az aggályaikat a két telefon kísérteties hasonlósága miatt, de nem kaptak kielégítő választ.

Hetek teltek el az udvarias oda vissza tánccal, kérésekkel és sürgetésekkel, amíg Steve Jobs végül úgy döntött, elég volt a kesztyűs kézzel való bánásmódból. Az Apple Szöul felé vette az irányt. Az Apple embereit szépen felkísérték a Samsung épület tetején levő egyik konferenciaterembe, ahol féltucat koreai mérnök és ügyvéd várt rájuk. A Samsung részéről Dr. Seungho Ahn fogadta őket, a cég vezérigazgató helyettese.

Némi kötelező bájolgás után Chip Lutton, az Apple szabadalmait kezelő ügyvéd ragadta meg a szót, és elindított egy PowerPoint diavetítést, ahol az első képen ez állt: "A Samsung telefonjaiban felhasznált Apple szabadalmak." Éppen csak a "lopott" szó nem szerepelt a mondatban. Ezután részletezte a legfeltűnőbb hasonlóságokat, amiket az Apple felháborítónak talált, a Samsung emberinek viszont arcizma se rándult. Lutton úgy döntött, itt az ideje nyersebben fogalmazni.

"A Galaxy lemásolta az iPhone-t"

"Hogy érti, hogy lemásolta?" - kérdezte Ahn.

"Úgy, ahogy mondtam." - folytatta Lutton. "Lemásolták az iPhone-t. Egyszerűen túl sok a hasonlóság ahhoz, hogy puszta véletlen legyen."

Ahn kikérte magának az egészet: "Hogy mer ilyet mondani!" - kiáltott. "Hogy mer ilyesmivel gyanúsítani minket?" Elhallgatott egy pillanatra, majd így folytatta: "A kezdetek kezdete óta gyártunk mobiltelefonokat. Nekünk is vannak szabadalmaink, és az Apple biztos, hogy sokat megsért közülük."

Az üzenet tiszta volt, és világos. Ha az Apple perre vinné a dolgot, amiért a Samsung lemásolta az iPhone-t, a Samsung azzal a lendülettel ütne nekik vissza egy rakás másik szabadalommal. A két ellenfél között megjelent a vonal - vajon ki lépi át elsőnek? Az elkövetkezendő hónapokban és években az Apple és a Samsung az üzleti világban példátlan mennyiségű pénzt, erőt, és energiát áldozott a csatára, millió és millió oldalnyi hivatalos kérvényt és peres anyagokat, meghallgatásokat, ítéleteket és fellebbezéseket nem spórolva.

De talán pont ez volt a Samsung célja.

02_1.jpg

Számos bírósági ügyirat és a Samsung volt munkatársai szerint a koreai cégnél már-már bevett gyakorlat a konkurencia szabadalmai felett való "elsiklás". Ha pedig rajtacsípi őket valaki, akkor ugyanazzal a taktikával válaszolnak, mint amit az Apple esetében alkalmaznak: válaszper, időhúzás, veszítenek, időhúzás, fellebbezés, és végül, amikor már közeleg a végső vereség, megegyezni peren kívül. 

"Nem volt még olyan szabadalom, amit a Samsung ne akart volna felhasználni a saját termékeiben, mindegy, hogy ki az igazi tulajdonosa." - mondta Sam Baxter, ügyvéd, aki több ügyben is képviselte a Samsungot. "Képviseltem az Ericssont is, akik akkor se tudtak volna hazudni, ha az életük múlik rajta, és képviseltem a Samsungot is, akik akkor se tudtak volna igazat mondani, ha az életük múlik rajta."

A Samsung szerint a per-ellenper stratégiát kritizáló kívülállók félreértik a cég hozzáállását a vitatott szabadalmak kérdéséhez. Mivel a Samsungé a világ egyik legnagyobb szabadalom gyűjteménye, sokszor látják, hogy más cégek felhasználják az ő szabadalmaikat, de a Samsung nem pereli be őket. Viszont ha ezek a cégek beperelik a Samsungot, akkor természetesen útjára engedik az eddig visszatartott pereket, a védekezési stratégiájuk részeként.

04_1.jpg

Az Apple ügyvédeivel való háború persze még koránt se ért véget - San Joséban legutóbb újabb 22 Samsung terméket gyanúsított meg az Apple másolással. Bár már mindkét oldal fárad a pereskedésben, a bíróság által előírt tárgyalások a peren kívüli megegyezésre teljes kudarcot vallottak.

Bármi is legyen a pénzügyi végeredménye a dolognak, az Apple jól lehet vesztesként fog kijönni ebből a halálos tangóból. Bár két bíróság is kimondta, hogy a Samsung szánt szándékkal másolta az iPhone kinézetét és technológiáját, sőt, 2012-ben még egy egymilliárd dolláros bírságot is kiszabtak a koreai óriásra (amit később 890 millió dollárra csökkentettek), a Samsung időközben jelentősen odavágott az Applenek az okostelefonok piacán: jelenleg 31%-on áll az Apple 15.6%-hoz képest, és ezt nem csak az "Apple-szerű, de olcsóbb" stratégiával érte el, hanem a saját újításai és termékei is jól szerepelnek.

"A Samsung sokkal keményebben kezdett versengeni, mint azelőtt - és ez valószínű nagyban köszönhető annak, hogy folyamatos csatában állnak velünk." - mondta egy volt Apple fejes.

Ezt a trükköt már sokszor eljátszotta a Samsung: ha egy másik gyártó forradalmi újítást tesz le a piacon, támadd meg a saját terméke olcsósított verziójával. És ez remekül bevált, a Samsung egy kezdetben apró gyártóból egy nemzetközi behemóttá nőtte ki magát.

6018112_6ee4e0aab9bd36acf22f387680dfb06f_o.jpg

A Samsungot 1938-ban alapította egy Lee Byung-cull névre hallgató fiatalember, egy tehetős koreai család sarja, aki kibukott a főiskoláról. Lee 26 éves volt, amikor az örökségét felhasználva egy rizs malmot nyitott, ami hamar befuccsolt. Ezután egy kisebb hal- és terménykereskedő export céget alapított, amit Samsungnak nevezett el - koreai nyelven ez annyit tesz, három csillag. Az elkövetkező években Lee bővítette a céget egy sörgyárral, 1953-ban pedig a cukorfinomítás és textilipar területére is bekacsingatott, valamint biztosító cégeket is alapított.

Hosszú évekig a Samsung közelébe se nézett a szórakoztató elektronika területének, mígnem 1969-ben megalakult a Samsung-Sanyo Electronics, ami egy évvel később fekete-fehér tévéket kezdett gyártani. Ezek a tévék már akkor is elavultnak számítottak, de a cégnek akkor még nem volt elég technológiai kapacitása a színes készülékek előállítására.

Az 1990-es évek elején Japán gazdasági fellendülése rengeteg cégen nagyot lökött, köztük a Sony-n is. A Samsung pedig olcsó, gyengébb termékek és másolatok révén haladt előre. A Samsung vezérei lehetőséget láttak a profitszerzés terén abban, hogy kartell-megállapodásokkal felnyomták sok területen az árat. Az első ilyen terület a CRT piac volt, amit televíziókban és számítógépekben használtak világszerte. Számos amerikai és európai nyomozás állítja, hogy a kartell megállapodások nagyon kifinomultak voltak:

A piac szereplői hotelekben és üdülőkben hívtak össze titkos találkozókat, szerte a világon: Dél-Koreában, Tajvanon, Szingapúrban és Japában, és még vagy nyolc másik országban. Egyes találkozókon maguk a cégek felsővezetői találkoztak, míg másokon csak kevésbé fontos dolgozók voltak jelen. Sok "zöld találkozó" is lezajlott, ahol golfozás közben egyeztek meg azon, hogy emelni fogják az árakat és visszafogják a termelést, ezáltal nagyobb profitra szert téve, mintha versenyeztek volna egymással. Végül azonban lebuktak a dologgal, 2011 és 2012 során a Samsungot 32 millió dolláros bírsággal sújtották az Egyesült Államokban, 21 millió dollárra büntették Dél-Koreában, és végül még egy 197 millió dolláros bírságot is kaptak Európában.

5523930_9befc5faa467d2cbcf31b16dd319e114_o.jpg

A CRT összeesküvés sikere azonban más, hasonló próbálkozásokhoz vezetett: 1998-ban az LCD piaca fellendülésnek indult - ez egy új technológia volt, és a CRT leváltását célozta meg. Novemberben a Samsung egyik vezetője tető alá hozott egy tárgyalást a két nagy riválissal, a Sharppal és a Hitachival. A három cég megegyezett, hogy felnyomják az árakat - és az LCD összeesküvés útjára indult.

2001-ben a Samsung egyik divíziójának elnöke, Lee Yoon-woo megkörnyékezte az egyik rivális, a Chungwa Picture Tubes vezetőjét, hogy ők is a már megemelt árakkal dolgozzanak. Az ilyen és ehhez hasonló találkozókat végül "Kristály találkozóknak" nevezték el. Ismét hotelek és golfpályák lettek a titkos megbeszélések helyszínei, ahol eldőltek a piac árai. 2006-ban azonban lebukott az LCD összeesküvés. A tagok között azt a pletyka kezdett el terjedni, hogy az egyik károsult cég, akire a csak NYer-kén hivatkoztak - gyanítani kezdte, hogy az árakat manipulálják. A Samsung vezetősége valószínűleg félt tőle, hogy a NYer vizsgálódása végül az amerikai kormány és versenyhivatal érdeklődését is felkeltheti, mivel a NYer - valójában az Apple - elég nagy cég volt.

A Samsung végül saját maga fordult az amerikai hatóságokhoz, ahol felnyomta az összeesküvésben részt vevő összes társát. Ettől még nem lett sokkal kisebb a büntetésük, a cég így is több száz millió dollárt kapott a nyakába. A vallomást azonban valószínűleg nem csak az Apple gyanakodása váltotta ki, mivel a Samsung hátán már enélkül is ott fityegett a láthatatlan célkereszt: nem sokkal korábban egy másik hasonló összeesküvés egyik résztvevője feldobta a Samsungot - a DRAM árak manipulálása miatt. 2005-ben a Samsung emiatt benyelt egy 300 millió dolláros büntetést, valamint hat vezetőjük börtönbe is vonult Amerikában, hét és tizennégy hónap között változó időtartamokkal.

Az ezóta eltelt időben - a Samsung vezetőinek állítása szerint - a cég nagyon komoly előírásokat vezetett be a mindenféle felmerülő jogi és etikai támadások kiküszöbölésére. Jaehwan Chi, a Samsung jogi osztályának egyik vezére így nyilatkozott: "A cég sokkal jobban figyel a nemzetközi törvények minél teljesebb betartására, ebben sokat segítenek a buzgó ügyvédeink, és egy egyértelmű szabály- és protokollrendszer, valamint a teljes cégre kiterjedő kötelező képzési és jelentési rendszer. Ennek eredményeként minden egyes alkalmazottunk, legyenek bár Amerikában, Afrikában, vagy Ázsiában, teljes körű felkészítést kap az adott régióra való szabályokból és törvényekből, minden évben."

De az ezeket a változásokat megelőző években ettől még nem csak puszta kartell megállapodások gyanúja merült fel a Samsung neve mellett. 2007-ben a cég egyik volt alkalmazottja, Kim Yong-chul, aki korábban Dél-Korea egyik legnevesebb ügyésze volt, masszív korrupcióval gyanúsította meg a céget, nagy nyilvánosság előtt. Kenőpénzek alkalmazásával, pénzmosással, bizonyítékok hamisításával, valamint 9 milliárd dolláros sikkasztással vádolta meg a cég felsővezetését. Kim, aki később könyvet is írt a fenti vádakról, azt állította, hogy a Samsung a világ egyik legkorruptabb cége.

Koreában hivatalos nyomozást is elrendeltek az ügyben, első körben arra a vádakra koncentrálva, miszerint a cég vezetése létrehozott egy külön alapot a politikusok, bírók és ügyészek megvesztegetésére. 2008 januárjában ellenőrök ütöttek rajta Lee Kun-hee, a Samsung igazgatótanácsi elnökének otthonán és irodáján, akit később el is ítéltek egy 37 millió dolláros adócsalásért. Három év felfüggesztettet kapott, és egy cirka 89 milliós bírságot. Másfél évvel később a dél-koreai elnök, Lee Myung-bak eltörölte Lee büntetését.

3685520_2c480927495025767a9876fc9a916603_o.jpg

És a megvesztegetési vádak? A korai ügyészség végül nem talált bizonyítékot Kim vádainak alátámasztására, ami sokkolta a volt ügyészt, mivel személyesen saját maga adott le egy listát más ügyészekről, akiket ő maga segített a Samsungnak megvesztegetni. Egy koreai törvényhozó állította, hogy a Samsung felajánlott neki egy pénzzel dugig tömött golftáskát, valamint egy másik közszereplő is előkerült, akinek állítása szerint a cég egy 5400 dolláros készpénz ajándékkal kedveskedett, de ő elutasított azt. A Samsung a vádakkal tömött könyvet egyszerűen "trágyának" nevezte.

Aztán ott a Samsung visszaperelési-stratégiája, ami bár legális, nem túl "szép" dolog. 2010-ben a cég csúcsformában volt, és remek híreket közöltek a világgal, valamint a részvényesekkel is: az erős konkurencia ellenére is a Samsung volt az első koreai cég, akik valaha is 86 milliárd dollár feletti értéksítési bevételről számolhattak be, 9,4 milliárd operatív profittal.

A Samsung a gazdasági eredmények mellett azzal is büszkélkedett, hogy milyen innovatív cégük van: "2009-ben miénk volt a második legtöbb szabadalom az Egyesült Államokban, mintegy 3611 darab, ami jól jelzi a jövő technológiája iránti elkötelezettségünket."

Amit már kevésbé vertek nagy dobra, hogy a Hágai bíróság egy combos vereséget is kiosztott nekik: az LCD panel szabadalomi perében a Sharp javára döntöttek.  Ami azért volt különösen súlyos csapás a Samsungnak, mivel a bíróság elrendelte az összes, a kérdéses szabadalmat sértő termék betiltását Európában. Miközben a cég a szép eredményekről dalolászott, az Egyesült Államok is elkezdte pedzegetni a kérdéses technológiával készült LCD képernyők betiltásának gondolatát.

Végül a Samsung peren kívül megegyezett a Sharppal

A régi recept: rajtakapták őket a másoláson, mire ők visszapereltek, azt állítva, hogy a Samsungé a szabadalom, meg több másik is, amit a felperes cég használt. Amíg a pereskedés tartott, a Samsung felmarkolta a piac jelentős részét, és amikor már a termékek betiltásánál jár a dolog, hirtelen megegyeznek peren kívül. A Sharp 2007-ben indított pert a Samsung ellen, 2009 végére a koreai óriás már 23,6%-os globális részesedést tudott magáénak a tévék piacán, szemben a Sharp 5,4%-os részesedésével. Mindent figyelembe véve, a Samsung elég jól jött ki a dologból.

Ugyanígy járt a Pioneer: egy japán multinacionális vállalat, ami szintén szórakoztató elektronikai termékek gyártására szakosodott - ők a plazmatévék szabadalmával rendelkeztek. A Samsung pedig elkezdte használni a technológiát, fizetés nélkül. 2006-ban a Pioneer pert indított ellenük, amire a Samsung perrel válaszolt. A koreai óriás keresete nem jutott el a tárgyalásig, és egy különösen érzékeny dokumentum is napvilágot látott: egy Samsung mérnök belső levelezése arról, hogy a cég valóban sérti a Pioneer szabadalmát. A bíróság 59 millió dolláros kártérítést ítélt meg a Pioneernek 2008-ban. A fellebbezések és folyamatos jogi csaták végezetével a Samsung és a Pioneer egy titokban tartott összegű kártérítéssel zárta a csatát 2009-ben, de akkor már túl késő volt. A Pioneer 2010-ben bezárta a televíziókat gyártó divízióját, és mintegy 10.000 embert bocsátottak el.

iphone-4-wallpaper-hd-4-1024x484.jpg

Míg más cégek tiszteletben tartják a konkurencia szabadalmait, a Samsung évekig használta a kérdéses technológiákat - mindenféle licenszdíj nélkül. Egy apró pennsylvaniai cég, az InterDigital szabadalmáért még az olyan óriások, mint az Apple és az LG is szépen fizették a licenszdíjat - addig a Samsung évekig megtagadta a fizetést, míg végül az InterDigital bíróságra nem vitte az ügyet. 2008-ban, nem sokkal azelőtt, hogy az ITC megtiltotta volna a Samsung legnépszerűbb telefonjainak forgalmazását az Egyesült Államokban, a Samsung peren kívül megegyezett a céggel. 400 millió dollárt hagytak ott az apró amerikai cégnél.

Nagyjából ez idő tájt lett elege a Kodaknak a Samsung játszmáiból. Beperelte a koreai óriást, azt állítva, hogy a Samsung ellopta a Kodak által levédetett digitális képalkotó technológiát, hogy a mobilokban használja azt. A Samsung ismét perrel válaszolt a perre, és csak azután kezdett el fizetni a Kodaknak, hogy az ITC a javukra döntött.

Ügyes üzleti modell volt. De minden megváltozott, amikor az Apple bemutatta az iPhone-t, mert a Samsung nem állt készen a technológia ilyen gyors, ilyen drámai mértékű fejlődésére.

A Lila Kollégiumban mindig pizza-szag volt

 

Az Apple cupertinoi főhadiszállásán, a Kollégiumban - ami egy külön épület, amit azért neveztek el így az ott dolgozók, mert állandóan gyorséttermeket idéző illatok terjengtek benne - elkezdődött a cég legtitkosabb projektje, aminek a Project Purple, vagyis a "Lila projekt" nevet adták. 2004 óta dolgoztak az Apple eddigi legnagyobb, legkockázatosabb dobásán: egy telefonon, ami kezelni tudja a teljes internetet, tud e-mailt küldeni, és még számos eddig sehol nem látott funkcióval rendelkezik.

Az Apple felsővezetése évek óta próbálta eladni a mobil ötletét Jobsnak, de ő szkeptikus maradt a témával kapcsolatban. Eddigre már rengeteg telefon volt a piacon, méghozzá olyan gyártók készülékei, akik nagyon tapasztaltak voltak a témában: a Motorola, a Nokia, a Samsung és az Ericsson uralták a terepet. Az Apple-nek valami eddig elképzelhetetlent, valami forradalmi újdonságot kellett volna leraknia az asztalra ahhoz, hogy megvethesse a lábát a köztük. Ráadásul meg kellett volna birkózzanak a szolgáltatókkal is, mint az AT&T, vagy a T-Mobile, és Jobsnak nagyon nem tetszett az ötlet, hogy egy másik cég beleszólhat abba, hogy mit tehet ő, vagy az Apple a saját termékükkel. Steve kételkedett abban is, hogy a kor mobilinternete elég gyors-e ahhoz, hogy élvezhetően kiszolgáljon egy ilyen telefont - ami szerinte kulcsfontosságú volt a sikerhez.

Amikor elkészültek a multi-touch érintőképernyővel, minden megváltozott. Az Apple vezető dizájnere, Jony Ive elkészítette a következő iPod generáció terveit, amit ugródeszkaként használtak az iPhone külsejének kialakításához. 2004 novemberében Steve Jobs zöld utat adott a projektnek, és teljes erővel elkezdtek az iPhone-on dolgozni.

05.png

Jobs megszállottan titkolózott a projekttel kapcsolatban. A cégen belül eddig is szorosan fogták a gyeplőt ilyen szempontból, de most minden eddiginél nagyobb volt a tét. Egy versenytárs sem neszelhette meg, hogy az Apple be akar törni a piacra, mert akkor valószínű drámaian ráerősítenének a saját telefonjaikra. Jobs pedig nem akart egy folyamatosan emelkedő rúddal magasugrást játszani. Ezért szokatlan szabályokat vezetett be.

Külső ember semmilyen formában nem dolgozhat a Lila projekten. A résztvevők a cégen belül sem mondhatták el senkinek, hogy az Apple egy mobiltelefonon dolgozik. Minden munkafolyamat - legyen az dizájn, mérnöki munka, vagy éppen tesztelés - szuperbiztos, zárt irodákban zajlott. Jobs Scott Forstallt, az Apple egyik alelnökét bízta meg a telefon szoftverének kifejlesztésével, aki úgy kellett embereket toborozzon a feladathoz, hogy egy szót sem szólhatott nekik a Lila projektről. 

Az új csapat szépen beköltözött a Lila Kollégiumba. Először csak az egyik emeletet vették birtokba, de aztán egyre és egyre terjeszkedtek, ahogy érkeztek az új emberek. Ahhoz, hogy valaki bejusson a számítógépes laborba ahol dolgoztak, át kellett menjen négy zárt ajtón, amiket csak chipkártyával lehetett kinyitni. Kamerák figyelték minden lépésüket. A bejárati ajtóra felakasztottak egy táblát, hogy mindenkit emlékeztessenek a titoktartás fontosságára. A táblán ennyi állt: 

HARCOSOK KLUBJA

5280076_c3d00b7905050970d021b246acc07685_o.jpg

Ami nyilván az 1999-es Harcosok Klubja filmre való utalás:  "Uraim! Üdvözlet a Harcosok Klubjában. Az első szabály: egy szót sem a klubról. A második szabály: egy szót sem a klubról!"

Egy nagyjából 15 fős csoport alkotta a dizájnért felelős csapatot, akik közül sokan már több, mint tíz éve együtt dolgoztak. Az ötletelés java a konyhában zajlott, ahol a felmerülő ötleteket egyből le is vázolták bármire, amit csak épp találtak: rajzfüzetekbe, nyomtatott lapok hátoldalára, üres kenyeres zacskókra. Azok az ötletek, amik túlélték a csapat aggályait, átkerültek egy másik csoporthoz, akik lemodellezték a rajzot számítógépen, 3D-ben. Végül pedig ha ezen a fázison is átlendült egy ötlet, akkor egy gyári prototípus került vissza a dizájnerek asztalára, onnan meg a konyhába.

Ezt a folyamatot vagy százszor eljátszották. Legalább 50 különböző megközelítésből mentek neki az egy gombos telefonnak. Számtalan probléma merült fel a telefon éleitől, sarkaitól át egészen a magasságáig, a szélességéig. Az egyik korai prototípus, az M68 hátára még egy iPod felirat is került, részben azért, hogy álcázzák: ez igazából telefonnak készül.

A telefon szoftveres része legalább ekkora kihívást jelentett. Forstall és csapata azt az illúziót próbálták életre kelteni, hogy a telefon használója nem az üveghez ér hozzá, hanem egyenesen az üveg mögött lakó digitális tartalmat irányítja az ujjaival. Végül 2007 januárjában Steve Jobs felkészül, hogy bejelentse a mit sem sejtő világnak az Apple mobilját - annyit viszont mindenki tudott, hogy hatalmas bejelentésre készül a San Franciscoban megrendezett Macworld konferencián.

Tömött sorok várakoztak a Moscone Center előtt a Jobs beszéde előtti éjjelen, és mikor végre kinyíltak az ajtók, ezrek foglaltak helyet, amíg a Coldplay, a Gorillaz és Gnarls Barkley zenéje töltötte meg a termet. Végül reggel 9:14-kor egy James Brown dal indult el, amikor Steve Jobs fellépett a színpadra farmerben, és elkiáltotta magát:

Ma történelmet fogunk írni!

5014164_24ed66c5417b5d5b645ec7a57f2a6a78_o.jpg

A tömeg tapssal válaszolt a lelkesedésére. Steve beszélt az új Mac gépekről, az iPodról, az iTunesról, az Apple TV-ről, és még pár beszólást is megengedett magának a Microsofttal szemben. Végül 9:40-kor kortyolt egyet a poharából, megköszörülte a torkát, és azt mondta.

"Két és fél éve várok erre a napra."

A tömeg elcsendesedett. Mindenki érezte, hogy nagy bejelentés következik.

"Néha megjelenik a piacon egy új termék, ami mindent megváltoztat. Ma három ilyen forradalmi terméket jelentünk be. Az első egy nagyképernyős, érintés vezérelt iPod. A második egy mobiltelefon. A harmadik pedig egy forradalmi internetes kommunikációs eszköz."

"Egy iPod, egy mobil, és egy internetes eszköz. Egy iPod, egy mobil... értitek már? Nem három különböző termék. Ez egyetlen készülék. És úgy hívják, iPhone."

A tömeg tapsolt, éljenzett, Jobs mögött pedig felvillant a kivetítő, és megjelent az iPhone szó, alatta a felirattal:

Az Apple újra feltalálta a telefont

A következő hetekben a tech-fanatikusok világszerte ódákat zengtek az Apple új telefonjáról. Persze az öreg motoros telefongyártók nem osztoztak a lelkesedésükben, húzták az orrukat, hogy az Apple be akar törni a nagyfiúk asztalához:

"Inkább csak egy újabb versenyző egy már amúgy is telített piacon, ami így is sok választást kínál a vásárlóknak." - mondta Jim Balsillie, a Blackberry cég vezérigazgatója. Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója még durvábban fogalmazott: "Teljesen ki van zárva, hogy az iPhone jelentős piaci szereplővé váljon. Semmi esélye." Rihcard Sprague, a Microsoft egyik marketing fejese pedig azt mondta, hogy ki van zárva, hogy az Apple teljesítse Jobs célkitűzését, és eladjanak 10 millió telefont 2008-ban.

4844058_7f969927558cdf40a98de900e94cdf64_o.jpg

Először úgy tűnt, hogy még a végén igazuk lesz. 2008 első 9 hónapjában az eladások csak a felét hozták annak, amit Steve Jobs megjövendölt. De aztán berobbant a bomba. Az utolsó negyedévben az Apple bemutatta a második generációs modellt, az iPhone 3G-t. Amire olyan nagy volt a kereslet, hogy alig bírták tartani a gyártósorok a tempót az eladásokkal. Az Apple több telefont adott el az utolsó három hónapban - majdnem hétmillió darabot - mint az első kilencben. 2009 utolsó negyedévére már 30 millió eladott iPhone-nál járt a mutató. Az Apple, aki három évvel korábban sehol nem volt, felmarkolta az okostelefon piac 16%-át világszerte, és 2009-ben ők lettek a harmadik legnagyobb cég az iparban. Eközben a Samsungnál senki nem bontott pezsgőt a piaci eredményeket látva: a legutolsó negyedévben a cég még az első öt közé sem került be. Az IDC egyenesen az "Egyéb" kategória alá tolta be a Samsungot, ömlesztve a többi, nem fontos gyártóval - annyira kevés telefont adtak el.

A Galaxy küldetés

 

A Samsung mobil divíziójának 28 vezetője gyűlt össze az cég főhadiszállásán, a tizedik emeleten levő tárgyalóteremben. 2010 február  tizedike volt, reggel 9:40 - szerda. Az értekezletet azért hívták össze, hogy megbeszéljék a kialakult, krízis-közeli helyzetet. A cég telefonjainak egyre csak zuhantak az eladásai, mert a felhasználói élmény nem volt elég jó, és az iPhone - azok után, hogy az ipart uraló óriások hónapokon át köpködték - az egész piacot úgy szívta magába, mint száraz szivacs a vizet. A Samsung mobil részlege továbbra is erős volt, és évente több telefont is kitoltak a gyárkapun, de az okostelefonok piacán egyszerűen nem voltak versenyben, az Apple pedig új irányba terelte az egész piacot. Egy belső memo szerint, ami az értekezlet számos feljegyzését igyekezett összefoglalni, a mobilos részleg vezetője szerint ez volt a lényeg: "Nem elég jó a termékeink minősége. Talán azért, mert a dizájnereinkre túl nagy nyomás nehezedik, hogy ennyi telefont képesek legyenek megtervezni."

A Samsung túl sok különböző telefont gyártott, ami egyszerűen hátráltatta őket abban, hogy igazán minőségi mobilokat tudjanak a vásárlók kezébe adni. "A minőséghez vezető út az, hogy elimináljuk a felesleges modelleket, és csökkentjük a különböző telefonok számát." - mondta. "Nem a mennyiség számít, hanem hogy minél tökéletesebb telefonokat dobjunk piacra, még akkor is, ha ez csak egy, vagy két kitűnő modellt jelent évente."

"Cégen kívüli, igen befolyásos személyek is találkoztak már az iPhone-nal, és úgy vélik, a Samsung elbóbiskolt." - Folytatta. "Egész eddig a Nokiára figyeltünk, amikor a felhasználói élmény tekintetében a váratlan versenytárs iPhone-ja egyszerűen ég és föld."

A Samsungnak döntenie kellett. "Ez egy dizájn krízis."

4083942_415c650a0a0b65992749b2ced3faaab2_o.jpg

Az üzenet egyértelmű volt: a cégnek elő kellett rukkolnia  saját iPhone-jával. Valamivel, ami gyönyörű, egyszerűen használható és "menő" - méghozzá gyorsan. Vészhelyzeti csapatokat állítottak fel, és három hónapig eszméletlen nyomás nehezedett a dizájnerekre és a mérnökökre. Néhányan annyira keményen dolgoztak, hogy csak két, három órákat aludtak naponta.

Március másodikára a cég belső tesztelőcsapata elkészített egy teljes "feature-by-feature" elemzést, amiben az iPhone-t vetik össze a Samsung éppen készülő telefonjával. A csapat egy 132 oldalas jelentéssel állt a főnökeik elé, amiben részleteztek minden olyan szempontot, ahol a Samsung telefonja alulmaradt az Apple iPhone-jával szemben. Ez egy 126 elemű lista volt.

Az elemzésnél mindent figyelembe vettek: a számológép képe megnőtt az iPhone-on, ha elforgatták a készüléket. Náluk nem. Az iPhone naptár alkalmazása is jobban bizonyult, a számok jól látszottak a telefon virtuális "billentyűzetén" a tárcsázóban, egyszerűen le lehetett tenni egy hívást, a wifi csatlakozás ugyanazon az egy képernyőn zajlott, egyből látszott, hány weboldal van megnyitva, egyértelmű volt, ha új e-mail jött a telefonra - és így tovább. A Samsung emberei szerint ez a saját készülékükről nem volt elmondható.

Lépésről lépésre a Samung készülő telefonja elkezdett úgy kinézni, úgy működni, mint egy iPhone. Az ikonok szélei lekerekített formát kaptak, a méretük is hasonló lett, és még a csillanás is megjelent rajtuk. A tárcsázó zöld ikonja pedig szinte tökéletes másolata lett az iPhone ikonjának, a kezdeti számok helyett. Megjelentek a telefon lekerekített élei, az üveg befogta az egész előlapot, a home gomb a telefon alján - szinte minden ugyanaz volt.

Sőt, olyannyira hasonló volt, hogy egyes vezetők elkezdtek aggódni emiatt. Február 15-én az egyik dizájner elmesélte a kollégáinak, hogy a Google vezetői találkoztak a koreai óriás vezetőivel, és javasolták, hogy egyes Galaxy modelleken változtassanak, mert túlságosan is hasonlítanak az iPhone-ra, és az iPadre. Másnap a Samsung dizájnere e-mailben megosztotta társaival a Google üzenetét. "Mivel a telefon túlságosan hasonlít az Apple telefonjára, tegyük egyértelműen különbözővé - kezdve az előlappal." - írta.

Egy hónapra rá a Samsung készen állt arra, hogy Steve Jobshoz hasonlóan egy sajtókonferencián bombát robbantson. Március 23-án, Las Vegasban már gyűlt a tömeg a CTIA kiállításon. Lámpák kéken izzó fénnyel világították meg a székeket, amíg a résztvevők a helyükre ültek. Aztán J. K. Shin, a Samsung mobil részlegének akkori vezetője lépett fel a színpadra. Beszélt a piac és a vásárlók megváltozott elvárásairól a mobilok felé - egy nem túl finom utalás az Apple irányába.

"Mostanra már biztos azt gondoljátok, hogy van nálam egy telefon, ami képes kielégíteni ezeket az elvárásokat." - mondta Shin. "És nem tévedtek."

Benyúlt a zakója zsebébe, és előhúzta a telefont: "Hölgyeim és uraim, bemutatom a Samsung Galaxy S-t!" Shin feltartotta a telefont, hogy a tapsoló tömeg jól szemügyre vehesse.

Az előző hónapban lezajlott, a telefon külsejét illető e-mailek ellenére a Galaxy S még mindig úgy nézett ki, mint egy iPhone. Kivéve, hogy a tetején ott szerepelt a "SAMSUNG" felirat.

4344948_b683ef3bf4cecbc3cd870912070d5b53_o.jpg

"Lekoppintották a telefonunkat.

Christopher Stringer, az iPhone dizájnereinek egyike, alig bírta feldolgozni a Galaxy S látványát. Az a rengeteg munka, a letesztelt dizájnok százai, az üveg méretének tökéletesítése, a rengeteg megtervezett ikon - és a Samsung emberei csak úgy besétálnak, és lekoppintják?

Akkoriban az Apple-nek elég sok fontos ügye volt, amik elterelték a vezetők figyelmét a Samsung telefonjáról. Például január hetedikén San Franciscoban Steve Jobs bemutatta az iPadet - a táblagépet, amin a csapata dolgozott, mielőtt átálltak az iPhone-ra. Az iPadet vitték, mint a cukrot.

Egy hónappal azután, hogy a Galaxy S elérte az amerikai piacot, Jobs a koreai óriás felé fordította a figyelmét, akik szerinte kétséget kizáróan lenyúlták az ötleteiket. Meg akarta szorongatni a Samsungot, de Tim Cook, későbbi utódja azt javasolta neki, hogy ne legyen túl agresszív. Elvégre a Samsung az Apple legnagyobb beszállítója: processzorokat, képernyőket és egyéb nélkülözhetetlen alkatrészeket kapnak tőlük. Ha összerúgják velük a port, akkor könnyen kínos helyzetbe kerülhetnek alkatrészek terén - ami akár még az iPad és az iPhone termelését is befolyásolhatja.

A Samsung lerázós válaszai után bekövetkezett augusztus negyedikei, szöuli meeting után az Apple jogi képviselője, Chip Lutton megmondta Ahnnak, hogy választ vár a Samsungtól az Apple kérdéseire. "Steve Jobs választ vár, és minél hamarabb." - mondta. "És most nem a szokásos, homályos szabadalmi hablatyot várjuk."

Az Apple emberei visszatértek Cupertinoba. Bruce Sewell, az Apple egyik ügyvédje tájékoztatta Jobs-t a Szöulban történtekről. Jobs alig bírta türtőztetni magát, míg a Samsung válaszára vártak.

"Mi van már?" - kérdezte Jobs Luttontól sokadjára, miután hetek teltek el bárminemű válasz nélkül a Samsungtól. "Hogy állunk?"

Mivel semmi előrelépés nem látszott az ügyben, új találkozókat beszéltek meg: egyet Cupertinoban, egyet Washingtonban és egy újabbat Szöulban. Washingtonban az Apple ügyvédei felvázoltak egy köztes megoldást, amiben az iPhone-t egyedivé tevő szabadalmak használatával le kellene álljon a Samsung, a kevésbé fontosakért pedig fizetnének némi licenszdíjat.

A tárgyalások szépen lassan elhaltak, Jobs pedig egyre inkább bíróságra akarta vinni a Samsungot, hogy ott rendezzék az ügyet. Cook folyamatosan türelemre intette, hogy jobb nem peres úton rendezni egy ilyen ügyet az Apple számára létfontosságú beszállítóval.

2011 március végén a Samsung bemutatta a legújabb táblagépét, ami ezúttal 10 hüvelykes méretű kijelzővel érkezett. Az Apple vezetői a saját, második generációs táblagépük hasonmását látták a Samsung új készülékében, de nem érte őket váratlanul a dolog: a koreai óriás előre bejelentette, hogy az új táblagépüket az iPad 2 riválisának szánják.

3457754_7f5676e6519d9c25f6cee4b17a5ee371_o.jpg

Ez volt az a pont, ahol Cook intelmeit lesöpörték az asztalról. 2011 április 15-én az Apple hivatalosan is pert indított Kalifornia államban a Samsung ellen, az iPhone-hoz és az iPadhez kapcsolódó szabadalmak megsértése miatt. A Samsung fel volt készülve az esetleges támadásra: napokon belül elindultak a válasz-perek Koreában, Japánban, Németországban és az Egyesült államokban - a Samsung mobil kommunikációs szabadalmainak megsértésével vádolták az Apple-t. Nem sokkal később már számos-számtalan per zajlott a két cég között: Anglia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztrália és Hollandia is csatatérré változott, miközben a szövetségi bíróságon is megindult egy per, valamint az ITC-n is.

2011 márciusában a koreai versenyhivatal több autóval is kiszállt a Samsung suwoni telephelye elé, ami nagyjából 25 kilométerre van Szöultól. Tettre készek voltak, át akarták kutatni az épületet, a Samsung és az egyik beszállítója közötti kartell-megállapodásra kerestek bizonyítékokat.

Mielőtt még a versenyhivatal emberei bejuthattak volna az épületbe, a biztonsági őrök megállították őket, és feltartóztatták őket a bejáratnál. Végül a hivatal emberei kihívták a rendőrséget, és fél órával később bejutottak. Kíváncsiak voltak rá, hogy mi történt, amíg ők a bejáratnál toporogtak, ezért lefoglalták a biztonsági kamerák felvételét. Nem hittek a szemüknek.

Amikor a Samsung dolgozói megtudták, hogy az ellenőrök odakint vannak, egy emberként kezdték el megsemmisíteni a terhelő iratokat, kicserélték a gépeket, amiken dolgoztak - és talán terhelő bizonyítékokat tartalmaztak - "szűz" gépekre.

Egy évvel később a koreai újságok megírták, hogy az állam megbírságolta a Samsungot, mivel az feltartotta a nyomozást. Az Apple egyik ügyvéd csapata ekkor pont Szöulban volt, és olvasták a híreket a rajtaütésről. Az újságok szerint az egyik Samsung dolgozó megevett egy csomó terhelő dokumentumot, mielőtt az ellenőrök bejutottak. Az Apple ezt elég rossz ómennek érezte az ügy végkimenetelére nézve. Az ügyvédeik félig viccelődve mondogatták egymásnak: "mégis hogy keljünk versenyre egy céggel, aminek az alkalmazottai olyan elvakultan hűségesek, hogy önként megeszik a cégre nézve terhelő bizonyítékokat?"

Mire az ügy ténylegesen bíróságig jutott, az Apple számos mérnököt és dizájnert meghallgatott, akiknek a neve szerepelt a Samsung szabadalmain. Mindegyikük megerősítette, hogy igen, ők dolgoztak a kérdéses szabadalmon. De amikor a szabadalom részleteiről kérdezték őket, nem mindegyik alkalmazott tudta elmagyarázni, min is dolgoztak.

A bíróságon vádak és trükkök tömkelege cserélt gazdát a két óriás között: az Apple benyújtott egy dokumentumot, amin egymás melletti képeken mutatták az iPhone-t és a Galaxy S-t, hogy illusztrálják a két készülék hasonlóságait. Később kiderült, hogy az Apple belenyúlt Photoshoppal a képekbe: átméretezte őket, kicsit átszabott egy-két dolgot, hogy a két készülék még jobban hasonlítson egymásra. Miután az Apple a Nokiával való megegyezéséből prezentált titkosított részleteket az egyik ügy során, a Samsung felhasználta ezeket a Nokiával való saját egyezkedése során - ami minden szempontból tilos.

Voltak pillanatok, amikor a tárgyalások már az abszurditás határán billegtek. Az Apple gyakorlatilag levédette a "téglalap, lekerekített sarkakkal" formát - nem egy konkrét készülék kinézetét, hanem egyszerűen a téglalapot, mint formát, amit az iPadnél használtak. Bármennyire is hülyeségnek tűnik, ez egy későbbi tárgyaláson is szerepet kapott, amikor a bírónő megkérdezte a Samsung ügyvédjét, hogy a kezében tartott két készülék közül melyik az iPad és melyik a Samsung Galaxy Tab 10.1.

Az ügyvédnő azt válaszolta: "Ebből a távolságból nem tudom megmondani." Három méterre állt a bírónőtől.

4844056_38243acb2c817087cbb272b2f5749e44_o.jpg

Egyik fél sem tudott egyértelmű győzelmet elkönyvelni a háborúban. Dél-Koreában a bíróság ítélete szerint az Apple két Samsung szabadalmat sértett meg, de a Samsung is bűnös az Apple egyik szabadalmának engedély nélküli használatában. Tokióban a bíróság elutasította az Apple kérelmét, és arra ítélte őket, hogy fizessék meg a Samsung perköltségét. Németországban betiltották a Samsung Galaxy Tab 10.1 forgalmazását, mert túlságosan hasonlított az iPad 2-re. Angliában a bíróság felmentette a Samsungot a vádak alól, mert szerintük a Samsung táblagépe "nem elég menő", így valószínűtlen, hogy összezavarná a vásárlókat.

A kaliforniai bíróság kimondta, hogy a Samsung megsértette az Apple iPhone és az iPad szabadalmait, és több, mint egy milliárd dollár kártérítést ítélt meg. Később azonban a bíróság beismerte, hogy rosszul számították ki az összeget. A tárgyalások során a Samsung ügyvédei azt mondták, nem vitatják, hogy a cégük valóban felhasznált egyes "az Apple tulajdonába eső elemeket." 

Egy, az Apple-hez közelálló személy azt nyilatkozta, hogy a véget nem érő harc mind pénzügyileg, mint érzelmileg megviselte a céget.

Eközben pedig pontosan az történt, mint ami a Samsung összes eddigi szabadalommal kapcsolatos pereskedésében: a huzavona alatt öntötte magából az új, egyre jobb és jobb telefonokat. Egészen addig, míg már az Apple emberei is el kellett ismerjék, hogy egy komoly, saját fejlesztésekkel dolgozó versenytárssá vált a cég - és nem csak szimplán másolja az ő termékeiket.

5958176_ff24e9939a893e3bc9f76198d222b2d7_o.jpg

Annak dacára, hogy a 2011-ben elhunyt Steve Jobs volt a peres megoldás legnagyobb szószólója és sürgetője, ha mostanában látná, hogy meddig fajultnés mekkora károkat okozott mindkét cégnek az állóháború, talán megfogadná a saját, előrelépésről szóló tanácsát:

"Az elmúlt 33 év során minden reggel belenéztem a tükörbe, és megkérdeztem magamtól: Ha a mai lenne az életem utolsó napja, azzal szeretném vajon tölteni, amit ma csinálni fogok?” - mondta Jobs 2005-ben, a Stanfordi egyetemen adott híres beszédében. "És valahányszor a válasz túl sok napon át volt “nem” egyhuzamban, tudtam, hogy valamin változtatnom kell."

A több, mint 1000 napja tartó pereskedés hevében csak remélni lehet, hogy egy nap a Samsung és az Apple vezetői reggel belenéznek a tükörbe, és úgy érzik, túl sok volt a "nem."

Végszó gyanánt

A poszt a Kurt Eichenwald a Vanity Fairen megjelent írásának fordítása. Nagyon érdekes írás volt, ezért határoztam úgy, hogy lefordítom magyarul - de a hosszából fakadóan szinte biztos, hogy maradtak benne esetleges elgépelések, vagy a fordítás/átírás/kiegészítés mizéria során bent felejtett, felesleges szavak. Ha ilyet találtok, kérlek jelezzétek kommentben.

Az itt elhangzottakról: nagyon tetszett, hogy nem pusztán a pereket mutatja be az írás, hanem megpróbálja bemutatni a mögötte húzódó emberi érzelmeket, hogy felvázolja a két szereplő múltját is. Nem igazán értek viszont egyet azzal, hogy mennyire durván démonizálja a Samsungot a szerző - viszont nyilvánvalóan nem fogom megmásítani az ő szavait a fordítással, ezért mindent igyekeztem a lehető legteljesebb szöveghűséggel lefordítani.

Az én személyes véleményem az, hogy az Apple sem tudta volna összerakni az iPhone-t akkor, ha mások előtte nem tapossák ki az utat és a vásárlói igényt a mobiltelefonokra. Melleslegaz egész szabadalom rendszert teljes baromságnak tartom a jelen formájában, ami semmire nem jó, csak akadályozza a technológiai fejlődést. Nem igazán védi a vállalatokat a lopástól, másolástól, viszont súlyos sebezhetőségeket teremt - ebből fakadóan a nagyvállalatok ügyvédek garmadájával tudják ellehetetleníteni a kisebbeket, ami szerintem nem igazán hasznos a piacnak.

A fordítás különös aprója, hogy a hírek szerint az Apple és Google (illetve a Motorola Mobility) elkezdtek tárgyalni arról, hogy véget vessenek az okostelefon piacot érintő szabadalmi vitákat. Részletek itt.

Utólag is jó olvasást, have fun. 

• bejegyezte Deino 2014. május 19. napján
56 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danesdzsu2 2014.05.19. 13:14:26

Nem akarom mentegetni a Samsungot, de ez nagyon egyoldalú leírásnak tűnik. "Nem volt még olyan szabadalom, amit a Samsung ne akart volna felhasználni a saját termékeiben, mindegy, hogy ki az igazi tulajdonosa." Ez kb. minden cégre igaz,pl. az Apple-nek se volt problémája a Nokia, vagy épp Samsung szabadalmak ellopásával. És az már eddig is biztos, hogy a Samsung nemigen bízhat egyenlő elbírálásban USA-ben. Meg az is, hogy már ebben a cikkben is ott a manipulácó: az a kép nem egy Galaxy S-ről készült.

Vajon mi az oka annak, hogy pont a Samsungot csépeli az Apple, holott szerintem nem igazán volt szignifikáns különbség egy Galaxy S és mondjuk egy Desire között. Miért nem kapásból a Google-t csépelte?

Deino · http://play.blog.hu 2014.05.19. 13:40:34

@danesdzsu2: a Google-t nem csépelheted a telefon kinézete miatt. Mert a Google-t a stock android kinézete miatt csépelheted, ami soha nem is hasonlított az iOS-re, és telefon ugye nem jár hozzá. A telefon kinézetét a Samsung hozta létre, mint ahogy a skint is, amit ráhúztak a stock androidra - és nagyon iOS szagú volt pár helyen. Alapból az android nem használt egy csomó Apple szabadalom alá eső cuccot, amint viszont a Samsung skinként belepakolt a Touchwizzel.

Deino · http://play.blog.hu 2014.05.19. 13:41:37

@danesdzsu2: de csépelték amúgy a HTC-t is pár dolog miatt, de a Samsunggal nagyságrendekkel nagyobb pereskedés van, az tényleg all-out war :) ettől függetlenül szerintem is túl van kicsit démonizálva a cikk, ahogy írtam a végszóban.

danesdzsu2 2014.05.19. 15:09:55

@Deino: én nem követtem igazán, hogy miért csépelik a Samsungot:(

A rémképeimben szerepel a lekerekített ikon, a lekerekített telefon, az egy gomb középen, meg most írtad az oldalgörgetést. Tudsz valahol egy pontos, de nem ezeroldalas összefoglalót?

Deino · http://play.blog.hu 2014.05.19. 15:26:19

@danesdzsu2: mivel kb. ezer dolog miatt perelik őket, nem annyira :) az eredeti angol nyelvű cikk is ilyen hosszú, szóval azt is hiába ajánlom, ugyanilyen hosszú -végszó

danesdzsu2 2014.05.19. 20:21:54

@Deino: nem dolgoztatni akarlak, de esetleg van olyan, ami konkrétan Samsung bűn, és nem vicces? (gondolok itt pl. a lekerekített ikonra. Egy lusta dög vagyok de ilyen nem rémlik, persze lehet, hogy csak elsiklottam felette.)

Deino · http://play.blog.hu 2014.05.19. 20:54:42

@danesdzsu2: voltak érdekesek, a legnyilvánvalóbb (és egyben legfrissebb) mondjuk az ujjlenyomat olvasó home gomb.

Ezeket ugye mindig nagyon nehéz bizonyítani, ezért is ilyen hosszadalmasak és kuszák a perek.

ghater 2014.05.20. 08:31:16

@danesdzsu2: Olvasd el többször!
Az Apple is használt szabadalmakat, de előtte korrekten megegyezett azok tulajdonosával.
A koreaiak (és manapság az egész kínai iparág jellemzően) bármit felhasznál, leutánoz, lemásol, akár 1:1-ben, szemrebbenés nélkül.

Nekem egyik oldal sem szimpatikus, de abban abszolút igaza van az amiknak, hogy az ő telefonjaikat úgy ahogy van a Samsung és az LG kinézetre lemásolta, az Android pedig a felhasználói felületet nyúlta. Valószínűleg a legnagyobb gci Google megtámadását már ők sem merik bevállalni.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2014.05.20. 08:44:07

igazából ezt a kinézet szabadalmat nem értem. hogy a rákba engedhetnek levédetni egy téglalapot?
és ha a microsoft teljes körűen levédeti a windows szót? akkor mit csinálnak az ablakgyártó üzemek?
vagy ha valaki levédeti mondjuk a 69-es számot? a házszámozásnál, szobaszámozásnál kimaradnak ezek? vagy mindenki fizet? és ha valaki szex közben alkalmazza? félbeszakítja, "bocs, gyorsan átutalom a szabadalmi díjat, utána folytathatjuk. addig fel ne öltözz..."
agyrém

Liquid_Night 2014.05.20. 08:57:13

Nyilván valaki elsőként talált ki valamilyen megoldást, de attól még levédetni lehet, hogy abszurd. Olyan, mintha Mr. Benz perelte volna a Fordot 1915ben, mert az általa használt kormánykerék kísértetiesen ugyanolyan kört képez, mint az övé. Vagy mintha Gutenberg leszármazottjai perelnék a Time magazint, mert az újság formája, és a lapozás módszere egészen nyilvánvalóan az első nyomtatással készült könyv megoldásaiból merít:)

Egyébként Steve Jobs se szégyenkezhetett másolás terén...konkrétan az Apple, meg a Microsoft is a Xerox-tól nyúlta a felét annak, amit később személyi számítógépként ismertünk meg. És a grafikus kezelőfelület, vagy a helyi hálózat koncepciója lehet, hogy nagyobb szignifikanciával bír mint a kinézet. De az is vicces lenne, ha az egér, és a hiperhivatkozás feltalálója perelné mind3at...

Kegy 2014.05.20. 09:00:16

hehe, vicc, hogy "úgy néz ki". pedig nem is, csak már üldözési mániája volt az Apple-nek. ami az írást illeti, érdekes volt olvasni az eseményeket, (nem is) kicsit az Apple oldalán foglal állást, ami érdekes, annak fényében h a felsorolt bíróságok többségében elutasították a kereseteiket. "Egy őrült autós megy szembe? Az összes!"

lobster thermidor 2014.05.20. 09:03:47

Az Apple-t nem lehet összehasonlítani a Samsunggal, mert ha valamilyen fejlesztésre szüksége volt, esetleg fantáziát látott valamiban, akkor sokkal korrektebb eljárást alkalmazott a koreaiaknál. Vagy a szabadalmat vásárolta meg, vagy magát a szabadalmi joggal rendelkező céget vásárolta fel, így nem okozott közvetlen kárt a jogtulajdonosoknak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szűntek meg vállalatok, és nem kerültek alkalmazottak az utcára, de azok, akik a pénzüket költötték a dologra, legalább nem vesztettek az üzleten.
Azzal viszont erősen vitatkoznék, hogy nincs szükség a szabadalmi védettségre. Inkább a ellenkezője igaz, mint amit a poszt írója állít. Pont, hogy gátolja a technológiai fejlődést, mert ha nincs szabadalmi védettség, akkor vajon kinek áll érdekében vagyonokat költeni a kutatás - fejlesztésre? Megmondom én, senkinek. Nem hiszem, hogy normális dolog az, ha egy cég milliárdokat költ egy termék fejlesztésre, bevezetésére, felépít egy márkát, és a piacát, majd jön valaki Kínából, vagy valamelyik feltörekvő ázsiai országból, minimális költséggel lemásolja az adott terméket, utána olcsón piacra dob valami olyasminek kinéző masinát, mint az eredeti termék, ezzel jócskán lerontva a piaci pozíciókat. A mobilok esetében így is túl sok hamisítvány, és gagyi készülék van a piacon. Aki járt már Ázsiában, az pontosan tudja, hogy miről beszélek.

Globetrotter2014 2014.05.20. 09:20:58

A Samsung ázsiai cég, ott nem az eredetiség hanem a tökéletességre törekvés a cél, kicsit mint nálunk a németek... :)

Még sehol sem volt az Iphone, de a Samsung már szorongatta a hagyományos gyártókat is. Úgy 2004re a kétszines kijelzős összecsukható mobilokban már nagyon erős volt, kamera, munkakapcsolat az Armanival, igazából egyszerre másolta a Nokia bevált marketingmódszereit (pl 8210 Kenzo, 8850 mintájáre Armani Phone, Matrix hivatalos teló) és a Motorola dizájnját (csak rendes user interface-szel).

Aki még emlékszik ár, 2006 körül be volt állva a tudomány, mindenki reszelgetett (második szines kijelző, 1mp kamera), és senki se látta hogy mi az igazi új út.

Aztán jött az Apple és megmutatta hogyan kell. Öszeszedte a meglévő elemeket, és egy tökőletes eleggyé gyúrta, az Iphone a szuper új trendi eszköz volt, a második kiadás (Iphone 3G) meg az első konzekvens okostelefon.

Ebbe lépett bele a Google mert látta hogy mennyire nem értik a hagyományos telefongyártók a helyzetet. A Galaxy S egy gyenge Apple másolat volt, az SII már az első igazi Iphone ellenfél (de mekkorát hasalt mellette a LG a 2X-szel).

Viszont azóta sok idő telt el, a nagy alapítóval a innováció is elmúlt, ott tartunk hogy az IOS másolja az Android OS innovációit, a 4-5 nagy telefongyártó pedig egymással (főleg a Samsunggal) versenyez, régen nem az Apple-lel. Mindenkinek megvan a saját piaca, kicsit más erényekkel és gyengeségekkel.

Ugyanaz ismétlődik meg mint a PC piacon 10 éve.

Globetrotter2014 2014.05.20. 09:30:05

@lobster thermidor: a User szempontjából az Apple viszont szívás mert tele volt proprietary magoldásokkal amik egyrészt csak Amerikában működtek másrészt ezzel akarták helyettesíteni a bevált megoldásokat, amit nem tudtak pótolni.

Pl egy tartalomfogyasztó eszközön nincs Flash, mert az Apple féltékeny a quicktime miatt. Te meg csak nézel hogy miért üres a weboldalak fele. Nincs sms kézbesítés mert az Alma úgy gondolja hogy inkább felülírja az Európában ezeréves hagyományt :), és fizess neki . Nincs rendes USB kapcsolat mert az elbaxott ITunes-t erőlteti (letojom, nem kell zene sem film tőlük, megveszem DVD-n nem drágábban) .

És amit az Itunes csinált a képmásolással ("szinkronizálás", baxki, nem akarok szinkronizálni, a PC-n összrendezett képeimet akarom időnként felmásolni, erre ez a xláda LETÖRLI a meglévő folderem, FIGYELMEZTETÉS NÉLKÜL). És évekbe telt mire ezt felfogták.

Soha többé IOS.

Addig lesz jövedelme az Apple-nek amíg a mostani hardverei fel nem mondják a szolgálatot. 5 év és nem lesz Apple.

FPéter 2014.05.20. 09:56:33

Ezt te raktad ilyen jól össze (akkor grat) vagy átvetted valamilyen angol forrásból (akkor továbbküldeném az angol verziót külföldi ismerőseimnek)?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.20. 09:56:42

Az iTunes egy kaotikus rémálom, már önmagában ellenérv az Apple ellen.
Az Apple rengeteg dolgot a Xeroxtól nyúlt le. És akkor mi van?
Mindig is így terjedtek el az értelmes ötletek a világban, kár lenne ezt korlátozni.
A jelenlegi szabadalmi gyakorlat teljesen értelmetlen, amennyiben nem az innovációt szolgálja, hanem fegyverként használják a kereskedelmi háborúkban.

Deino · http://play.blog.hu 2014.05.20. 10:00:31

@FPéter: Van utószó a végén (végszó gyanánt), gyak az első mondatban ott az originál szerző neve, link az eredeti anyagra :)

Reggie 2014.05.20. 10:29:22

Igazabol az Apple is pont ugyan olyan modszereket hasznalt, mint a Samsung. Egyforma a ket ceg.(Pl: Apple vs Creative, Apple vs Cisco, Apple vs Xerox, Apple vs Microsoft, Apple vs Intertrust, stb.)

FPéter 2014.05.20. 10:39:54

@FPéter: ok eljutottam a végére :)

LoveKills 2014.05.20. 11:17:40

Eddig sem volt soha Samsung termékem, ezek után pedig biztosan nem lesz már. Soha. Sőt, ezt a cikket fogom elküldeni minden ismerősömnek, barátomnak, hogy miért ne vegyen semmit, amin a Samsung betűkombináció szerepel. Köszönöm a tényfeltáró cikket. Ennyi.

danesdzsu2 2014.05.20. 11:32:10

@ghater: @lobster thermidor:
honnan származik ez a hit, hogy itt a jó küzdelme folyik a gonosszal? Szerintem itt két, kb. egyformán mocskos nagyvállalat iszapbirkózik:)

en.wikipedia.org/wiki/Smartphone_patent_wars
index.hu/tech/uzlet/2010/05/10/ujra_beperli_a_nokia_az_apple-t/

satöbbi.

danesdzsu2 2014.05.20. 11:39:03

@lobster thermidor: "Az Apple-t nem lehet összehasonlítani a Samsunggal, mert ha valamilyen fejlesztésre szüksége volt, esetleg fantáziát látott valamiban, akkor sokkal korrektebb eljárást alkalmazott a koreaiaknál. Vagy a szabadalmat vásárolta meg, vagy magát a szabadalmi joggal rendelkező céget vásárolta fel, így nem okozott közvetlen kárt a jogtulajdonosoknak. "

Vagy közölte, hogy nem fizetek, és kész.

Gun4b 2014.05.20. 12:07:17

Srácok!

Itt nem az a baj, hogy más szabadalmát használják, hanem az, hogy ha kiderül, akkor szarul állnak a lebukáshoz. Mivel rohadt nagy pénzről van szó, addig húzzák az időt, amíg a másik tönkre nem megy. Az Apple nem adja magát olyan könnyen, mint a Kodak, Pioneer vagy a Sharp.

A gusztustalan az egészben, hogy megúszták, megússzák és meg fogják úszni a jövőben is azt, hogy a mögöttük álló hatalmas tőke biztosította lehetőségekkel kivégeznek gyakorlatilag mindenkit a piacon. És mivel több piacon is jelen vannak, több kárt okoznak, mint a specifikusabb cégek.

Nyilván marhaság a "lekerekített sarkú téglalap" levédése a telefon formájánál. De pl. a multitouch, kétujjas nagyítás, a gesztusokkal vezérlés már olyan, ami nagyban növeli a felhasználói élményt és egy fillért sem akarnak érte fizetni.

Amúgy mind az Apple, mind a Samsung (különösen a Samsung) cuccok pont azért rohadt drágák (az előállítási költséghez képest), hogy ezeket a pereket legyen miből finanszírozni az ítéletig.

Emellett innováció terén egyre kevesebbet mutatnak fel. Maga az Android rendszer egyre jobban használható, egyre több benne az újdonság. Az iOS kevésbé innovatív az utóbbi időben. Olyan hülyeségekkel foglalkoznak, mint retina scanner, ujjlenyomat-olvasó (bár ez utóbbinak van néha értelme). Bezzeg filléres dolgokat csesznek a telefonjaikba rakni (vízálló burkolat, vezeték nélküli töltés /amit egy nyomorult elektromos fogkefe is tud/).

Úgyhogy szerintem nem az a kérdés, hogy ki, kitől, mit lopott, hanem az, hogy mire és hogyan használja fel.

Itt pusztán a profitszerzés növelése a cél. Esztelen mértékben. Szerintem ez gáz.

Gun4b 2014.05.20. 12:13:19

@ZF2: Már egy ideje ugye droidra sincs hivatalos flash támogatás. Nemes egyszerűséggel azért, mert a flash egy instabil sz@r. A pc-s böngészők összeomlási statisztikáiban is magasan vezet, mint indok. :)

S Zotya 2014.05.20. 12:13:47

@kovi1970:

Szerintem a szabadalmi rendszernek van értelme. Úgy tűnik, hogy csak a fejlesztőnek jó, de hosszú távon a felhasználónak is jó.

Miért kell a fejlesztőnek:
Képzeld el magad fejlesztőként! Úgy, hogy 3 éven keresztül dolgozol egy terméken. Rámegy a hétvégéid egy része, csak nyáron fordul elő, hogy a nap még fent van, amikor hazaérsz - kb. mint az iPhone fejlesztői. 100 tervet készítesz, mire egyet elfogadsz, de a végeredménnyel elégedett vagy. Szinte boldog, amikor piacra kerül. Úgy érzed volt értelme. 3 hónap múlva lemásolják. 1 év múlva csak egy vagy a sok közül. Milyen érzés?

Miért jó a felhasználónak:
Ha a cégek nem tudnák megvédeni ennyire hatékonyan a fejlesztéseiket mint ma, akkor nem öntenének bele ennyi pénzt a fejlesztésekbe. Mindenki arra várna, hogy a másik járja végig a rögös utat, amit azután ő lemásolhat. Nagyon lelassulna a fejlődés.

S Zotya 2014.05.20. 12:17:06

Ui.: Az Apple nem az angyal a Samsung nem az ördög.

Globetrotter2014 2014.05.20. 12:18:48

@Gun4b: lehet de ha nem látod a tartalmat akkor nem sokat érsz ezzel az érvvel. Komoly honlapok sem tudták helyettesíteni, ott állsz az Ipadeddel és pont arra nem tudod használni amire való.

Értem hogy vírusveszély meg összeomlás de miért nem találtak még ki helyettesítő plugint?

Azért androidon jobb a helyzet, mint IOS-en...

Gun4b 2014.05.20. 12:22:19

@ZF2: Pont ezért nyűglődök a tabletekkel. Legyen az bármilyen op.rendszerű. A win8-as tabletek ilyen téren jók, de minden más vonalon az őrületbe kergetnek. :)

Ezzel kellene inkább ezeknek a gigacégeknek foglalkozni.

Reggie 2014.05.20. 12:28:43

@LoveKills: Jo latni, hogy van aki hisz a mesekben.

LoveKills 2014.05.20. 12:54:53

@Reggie: mesékben ritkán szerepelnek konkrét nevek, időpontok, rekonstuálható esetek. Ha ennek a mesének a fele is igaz, akkor is durva az a szemérmetlen cinikus üzleti etika, amelyet a Samsung tanúsít. (Miközben - jegyzem meg - S Zotyának maximálisan igaza van: az Apple nem angyal, a Samsung nem ördög.)

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.05.20. 13:33:46

@S Zotya: Természetesen van értelme a szabadalmaknak, abban az értelemben, ahogy leírtad. Az a szabadalmi gyakorlat viszont teljesen értelmetlen, ami nem az innovációt szolgálja, hanem fegyverként használják egymás ellen a cégek, egy kereskedelmi háborúban. A dupla kattintást levédeni, biztosan nem az innovációt segíti.

Reggie 2014.05.20. 14:21:30

@LoveKills: A mese resze az, hogy elhiszed van olyan nagy ceg amelyik nem csinalja ugyan ezt.

lobster thermidor 2014.05.20. 14:43:12

@ZF2:

Nem vitatom azt, amit állítasz. Magam is tapasztalom, hiszen napi használatban van egy almás telefonom, de emellett főleg külföldön kihasználva a dual - SIM előnyeit, használok egy négymagos Androidos készüléket is. Na nem Samsungot, hanem egy szintén jó minőségű telefont, ami egyébként külsejében egy az egyben a Apple 4S -re hajaz.
De persze nehogy azt gondold, hogy nem hasonló cipőben járok, mint bárki más, aki ilyen szerkezetet használ. Én például nem frissítettem korábban az iTunest, és kettővel ez előti OSX-et használok, nehogy levegyék az régebben letöltött zenéimet, történetesen azokat, amiket nem tőlük vettem. Persze megígérték, ha bele is néznek a könyvtáramba nem így fog történni, csak éppen a legjobb digitalizált változatra cserélik ki tiszta szívjóságból, de én valahogy nem hittem nekik ebben az esetben sem.

lobster thermidor 2014.05.20. 14:47:15

@danesdzsu2:

Te nagyon be vagy állva ebben a témában az Apple-ra, ha már azt is belelátod a hozzászólásomban, amit még csak nem is gondolok.
Az a helyzet, hogy a dolgok nem csak fekete - fehér megközelítésben léteznek, mint ahogyan a vélemények sem.

danesdzsu2 2014.05.20. 15:35:43

@lobster thermidor: Annyira, hogy most ismerkedek vele:) Igazából csak érdekelnek a legendák, és összeesküvéselméletek.

Nem te festetted fel itt a jó, senkinek kárt nem okozó Apple, és a rosszabb Samsung képét?

decsidani 2014.05.20. 16:06:31

@ZF2 + mindenki más aki a hülye flashért van oda!

itunes.apple.com/us/app/puffin-web-browser-free/id472937654?mt=8

Böngésző FLASH támogatással. Problem solved!

Globetrotter2014 2014.05.20. 17:04:17

@lobster thermidor: A P6ot én is néztem de a képernyője nagyon nem meggyőző...

Nekem a fő bajom az Itunes-szal hogy féjlkezelőnek alkalmatlan, de ezt az alpfunkciót nem tudja (tudta a közelmúltig) magától a Ipad ellentében bármelyik Androidossal) és így az ITunes így megekerülhetetlen...

Nekem nem kell a zenéhez, lépeket akartam az Ipadra máősolni hogy digitális keretként használjam. Evidens funkció, csak az kellene hogy fel tudjam másolni.

Úgy 2 év szívás után sikerült az almásoknak összehozni.

Kb az IOS 6tal fordult meg világ...

LoveKills 2014.05.20. 20:14:28

@Reggie: 1. Nem hiszem el. 2. Tény, hogy a Samsungon kívül ezt az eljárást nem sikerült rábizonyítani az Apple-re. Tendenciózusan egészen biztosan nem. 3. Amíg nem sikerül bebizonyítani valamit, addig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Még egy konszernt is.

Tikitakk 2014.05.20. 23:27:16

Iszonyathosszú cikk, hatalmas munka, és érdekes is. Köszönjük!

Csak a szóösszetételeket megtanulhatnád már, mert kilóg a kapa a szádból... Bocs, de minden proidiokrata megérdemel ennyit, ennyit minimum.

Nyílméregbéka 2014.05.21. 01:37:53

@ZF2: Te sem mostanában használhattál iOS-t! Egy éve iPadet használok kizárólag, nálam már teljesen kiváltotta a notebookot. Nincsnek üres oldalak a flash miatt, a mindennapi használatban észre sem veszem hogy nincs flash. Ha nagy ritkán mégis belefutok, valami ősrégi oldalon, egyszerűen átváltok Puffin böngészőre, ami tökéletesen kezeli a flash tartalmakat is. Az iTunes is kikerülhető simán ha nem tetszik, számos filekezelő alkalmazás (pl. iFile, File stb...) van amivel egyszerűen kiváltható. Az iOS-ben szinte mindenre van megoldás, aki azt mondja, hogy juzerként korlátozva érzi magát, az nem ismeri jól az iOS-t.

Globetrotter2014 2014.05.21. 08:34:08

@Nyílméregbéka: én lassan 4 éve használom az Ipad 2est, (IOS 6), a Notebookot valóban kiváltotta bár vannak bosszantó apróságok (pl fajlok kezelése) és bepróbálkoztam egy Iphone 3Gvel ami most sokadik tartalékos teló (IOS 4, mert nem lehetett tovább frissíteni, mondjuk kb annyit is bír el). Mozilla, Chrome és Safari megy, gyakran futunk bele hiányos tartalmakba. Nyilván a reklám nem hiányzik de amikor pont egy helyi szolgáltató nyitva tartása kellene akkor eléggé bosszantó.

Mgnéztem az IFile, nekem úgy tűnik hogy csak az egy fileszerkeztő az Ipadaen lévő filokra (elég rossz értékelésekkel). Ezzel te hogyan tudsz fájlokat másolni a számítógépedről az Ipadre?

lobster thermidor 2014.05.21. 10:12:32

@danesdzsu2:

Nem.
Én csak egy dologban nyilvánítottam véleményt, ami nem terjed ki a dolgok egészére. Mivel nem kötődöm érzelmileg egyik szereplőhöz sem, ezért nem is állítom, hogy az Apple -val minden rendben van, míg a Samsung a sátán. Egyébként elárulom, hogy van néhány személyes tapasztalatom mindkét fél jó, és kevésbé jó oldaláról. Mindenesetre az azért elmondható, hogy a profit érdekében mindenki kihasznál minden lehetőséget, csak az ázsiai törvények egy kicsit szellősebbek az USA, vagy az EU -ban használatosaknál. Ezt bizony alaposan ki is használják a helyi szereplők. De ennek túl a sajátos szemléletmódon, az ázsiai feltörekvő országokban történelmi, és társadalomfejlődési okai is vannak. De ebbe most ne menjünk bele, mert ennek elemzéséhez egy kissé alaposabban kellene körüljárnunk a témát.

lobster thermidor 2014.05.21. 10:22:57

@Tikitakk:

Nem kellene ennyire szigorúnak, ebből következően prosztónak sem lenned.
A posztoló a végszó első bekezdésében elnézést kér az általad felemlegetett problémáért. Ráadásul ha nem tűnt volna fel neked most szólok, hogy rajtad kívül minden hozzászóló értette a kifogásolt szóösszetételeket, s az írás lényegi részével foglalkozott. Attól tartok, hogy így még relevanciája sincs megszólalásodnak.

danesdzsu2 2014.05.21. 10:25:04

@lobster thermidor: csakhogy ebben a dologban tévedtél.
"Az Apple-t nem lehet összehasonlítani a Samsunggal, mert ha valamilyen fejlesztésre szüksége volt, esetleg fantáziát látott valamiban, akkor sokkal korrektebb eljárást alkalmazott a koreaiaknál. Vagy a szabadalmat vásárolta meg, vagy magát a szabadalmi joggal rendelkező céget vásárolta fel, így nem okozott közvetlen kárt a jogtulajdonosoknak. "

Vagy én tévedek, és azonnal, vita nélkül kifizette a jogdíjakat a Nokiának, vagy esetleg én emlékszem jól, és nem akart fizetni.
A valódi határvonal ott volt, amikor úgy döntöttek, hogy ők kezdenek perelgetni másokat szabadalmakkal, onnantól változott a szemléletmód.

Amúgy teljesen igazad van, egyetértek, két mocskos nagyvállalat próbál profitot növelni. Csak amiatt sajnálnám bármelyik fél nagyobb arányú győzelmét, mert azt is én, a vásárló szívnám meg.

danesdzsu2 2014.05.21. 10:30:45

@S Zotya: "Ha a cégek nem tudnák megvédeni ennyire hatékonyan a fejlesztéseiket mint ma, akkor nem öntenének bele ennyi pénzt a fejlesztésekbe. Mindenki arra várna, hogy a másik járja végig a rögös utat, amit azután ő lemásolhat. Nagyon lelassulna a fejlődés."

Igaz, de jó lenne behatárolni a _valódi_ fejlesztések körét. Nem tudom, ki mit tekint annak, de én speciel a lekerekített ikont, a dupla kattintást, és a gombba szerelt ujjlenyomatolvasót még nem.

Crystah Mastah (törölt) 2014.05.21. 11:32:12

Szórakoztató bejegyzés, néhányszor hangosan felröhögtem. (pl.: "Steve ekkor éktelen haragra gerjedt!") Bár számomra kissé vicces és ijesztő, hogy ennyire istenítik ezt a szerencsétlen embert.

@S Zotya:
"Úgy érzed volt értelme. 3 hónap múlva lemásolják. 1 év múlva csak egy vagy a sok közül. Milyen érzés?"

Szar. Ugyanakkor a divatipar így működik. És, hogy miért divat? Mert manapság már azt a kort éljük, amikor egy telefonnak trendinek, szexinek kell lennie, amivel _kifejezed a saját életérzésedet_. (A technikai megvalósítás általában másodrangú, kivéve, ha valami random jól hangzó faszsággal el lehet adni. Pl. magic touchpad vagy superdrive dvd olvasó. Jó tudom, van máshol is, de az almáról ez jut eszembe.)
Lásd pl. a HAndrás nevű almafant, aki oldalakat tud arról írni, hogy szerelmes a retina displaybe. És ez is olyan, ha ő tervezte volna, akkor megértem. De nem, ő csak felhasználó, viszont valamilyen szinten ebben látja kulminálni az élete értelmét, hogy rajong egy random készülék iránt. És nem ő az egyetlen...

@LoveKills:
Éljen az ártatlanság. :) De ugye te is az életérzésed fejezed ki az almás termékekkel? ;) Fanboiz4Ever!

Globetrotter2014 2014.05.21. 11:47:15

@Crystah Mastah: bakker, de a divatipar mögött nem állnak évtizedes háttérfejlesztések. Kicsit aránytalan a példád. A samsung csak készüléktokokat gyártana akkor ott se költenének ennyit a szabadalmi fegyverkezésre...
Mellesleg egy formát vagy megoldást ott is le szoktak védetni.

Nem véletlen a Jobs mánia. Akárhogy is Jobs forradalmasította az iparágat, és amióta elment feltűnően mentes az Apple minden innovációtól. Egyébbként a Macintosh is így járt a 90es években Jobs nélkül. És Jobs visszatérésével vált újra sikeres céggé.

Crystah Mastah (törölt) 2014.05.21. 12:17:33

@ZF2:
Tudom, én is a hw fejlesztési területen vagyok érdekelt; de tény, hogy ezt a területet kb. úgy kezelik, mint a Lagerfeld divatházat. Formát? Hmm.. azért ebben nem vagyok biztos, védjegyet, logót azt igen.
De pl. szemüvegeknél beszélünk aviator típusról, mint ahogy az iphone esetében is. Nekik is kb annyi hasznuk volt abból, hogy ők hozták ki azt a típust először. Hiába akromatikus nem torzító üveglencse (fejlesztések) etc.
Ez van.

LoveKills 2014.05.21. 14:34:20

@Crystah Mastah: éljen bizony! Az ártatlanság vélelme civilizációs vívmány. Hogy az életérzésem fejezem-e ki az almás termékkel? Ó nem, szó sincs róla. Egy megbízható, stabil, tartós, jó minőségű telefont kerestem, és az iPhone az első olyan telefonom, amelyet nem cseréltem már 4 éve, és nem is érzek késztetést erre. (Szemben a korábbi mobilokkal, ahol 1-2 évente voltak cserék.) Igen, engem meggyőzött az Apple, de nem vagyok agyhalott konzumidióta. Ami az életérzéses kérdésed illet: nem lehetséges, hogy inkább _számodra_ fejez ki egy műszaki termék egy életérzést? Nem csodálkoznék ezen: projektálsz ugyanis. Projekció: "Az egyén saját el, vagy fel nem ismert érzéseit másoknak tulajdonítja, illetve azokat másokban véli meglátni." hu.wikipedia.org/wiki/Elh%C3%A1r%C3%ADt%C3%B3_mechanizmus#Projekci.C3.B3

Életérzést inkább könyvek, versek, zenék, filmek alapoznak meg egy homo sapiensnél. Kivéve, ha Y vagy Z generációs. Én egyik sem vagyok. Hát te?

Crystah Mastah (törölt) 2014.05.21. 15:41:25

@LoveKills:
Ennyi erővel te is projektálsz. ;)
Mellesleg nem, nem hiszem, hogy számomra ez jelentős lenne. Nagyon célszerűen választok; de az igaz, hogy a célszerűség nálam esélyesen mást jelent mint nálad vagy a random embereknél.
Csak nagyon nagyon nem bírom azt a fajta istenítést, szektatudatot és szemellenzős vakságot, ami pl. az alma vagy más random (sznob) termék/márka kapcsán manapság zajlik. Főleg, ha ez a viselkedésmód trendi-nek számít, mint manapság annyi helyen. (Nem rád gondoltam ezzel.)

LoveKills 2014.05.21. 16:42:56

@Crystah Mastah: (nem projektálok, igyekszem önreflexív lenni. Nálam szkeptikusabb, fanyalgóbb ember nincs e földön, eleve irritál minden, ami trendi. De ami tény az tény, és ha valami jó vagy kimagasló, azt muszáj vagyok elismerni. Teszek magasról arra, hogy az Apple divat. De az Apple nálam bevált, ennyi. Ami meg a drágaságot illeti: ez relatív. Ha egy cuccot (telefon, notebook) nem cserél az ember 3-5-7-ad absurdum tíz (!) évig (igen, ilyenről is hallottam), akkor azígy ugye hosszabb távon egyáltalán nem drága.

rajen 2014.05.22. 16:51:39

Köszi a fordítást, nagyon érdekes cikk volt!

Nyílméregbéka 2014.05.23. 06:35:10

@ZF2: Hát nem tudom, lehet, hogy akkor én nem tévedek gyakran flashes oldakra, ezért nem találkozom a jelenséggel:) Szinte csak akkor hiányzik, mikor a Patriots meccseit nézem streamelve, az amifoci szezonban, mert a legtöbb ilyen szolgáltatás sajnos még flashes, olyankor váltok át a Puffinra és minden rendben. :)

Az iFile használatát pc-vel nem nagyon vágom (ha jól tudom meg kell nyitni a pc-n az iF alkalmazást, és egyszerűen behúzod a kívánt tartalmat, amit aztán rászinkronizál az iPadre), sok barátom használja ezért írtam, de én mint mondtam, már nem használok PC-t, egy NASon van mindenenem, és a rajta lévő adatokat, fotókat, filmeket meg mind elérem a különféle alkalmazásokkal, és felhőben, meg wifin szinkronizálom.

Globetrotter2014 2014.05.27. 13:07:27

@Nyílméregbéka: vagy nem veszed észre :) Flash hiánya nem olyan mint a rossz URL, csak ha konkrét dolog hiányzik (pl egy animált menü) és tudod hogy neked arra lenne szükséged akkor leszel gondban.

Nem tudom hogy a flash mennyire túlhaladt dolog, de a Quicktime nem képes pótolni az biztos. És
gy tűnik más sem...

Nyílméregbéka 2014.05.27. 19:04:46

@ZF2: Többek között az egyik oka annak, amiért nem használok PC-t a flash létezése. Soha semmi nem okozott annyi bosszúságot nekem mint ez a nagy rakás trágya. Sajnos még most is, mert anyám meg lelkes Farmerama és más flash alapú buborékos és egyébb játékok lelkes fogyasztója, és engem vegzál, folyton hívogat, mikor összeomlik a böngészője miatta. Van, hogy napi ötször kell újraindítania gépét miatta. A Chrome-on és Foxon is rendszeres a flash plugin crash.
Én csak örülni fogok mikor véglegesen eltűnik a netről (bár HTML5-től sem vagyok eldőlve), ami már nem sokára eljön szerintem, egy-két év és végleg kikopik...
Speed / Tomi / Deino
süti beállítások módosítása